Perde pilavı, özellikle Türkiye’nin güney ve güneydoğu bölgelerinde yaygın olarak tüketilen bir yemektir. Ancak Türkiye’nin farklı bölgelerinde de farklı versiyonları bulunabilir. Genellikle Siirt mutfağına ait olarak bilinir ve bu bölgede özgün tariflerle hazırlanır. Genellikle bakır kaplarda pişirilir. Dışındaki ince hamur tabakasının içindeki pilavı örtmesinden dolayı perde pilavı diye adlandırılır.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde perde pilavı tarifleri ve sunumları farklılık gösterebilir. Her bölgenin kendi mutfak kültürüne ve malzeme olanaklarına göre farklı lezzetlerle hazırlanabilir.
Perde Pilavı Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
- 1 bütün tavuk
- 1.5 su bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan (tavuğu haşlamak için)
- 1 adet küçük havuç
- Tereyağı veya margarin
- 3 adet kuru soğan (karamelize etmek için)
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 su bardağı file badem
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı yeni bahar
- Yarım çay kaşığı tarçın
- Varsa bir tutam safran
Hamuru İçin
- 2 yumurta
- 1.5 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı sirke
- Aldığı kadar un
Perde Pilavı Nasıl Yapılır?
Tavuğu, soğanı ve havucu haşlayalım. Haşladığımız tavuğu soğuyunca didikleyip tereyağı, tuz ve karabiberle soteleyelim. Piyazlık doğradığımız kuru soğanı kısık ateşte tereyağında karamelize edelim. Pirinç, kuş üzümü ve safranı, sıcak su ile ıslatalım. Islattığımız pirinci süzüp tereyağı ile kavuralım. Sırasıyla file badem ve kuş üzümünü ekleyerek kavurmaya devam edelim. Daha sonra baharatları, safranı ve tavuk suyunu ekleyip pişirdiğimiz pilavı demlenmeye alalım.
Hamurun bütün malzemelerini bir yoğurma kabına alıp yoğuralım ve dinlenmeye bırakalım. Pilavı yapacağımız kabın her tarafını tereyağı ile yağlayalım ve file bademleri serpelim. Dinlendirdiğimiz hamuru merdaneyle açalım. Hamur pişirme kabından taşacak şekilde olmalı. Sarısıyla önce tavuk, sonra karamelize soğan, en üste de pilav gelecek şekilde kat yapalım ve sarkan hamuru pilavın üzerine kapatalım. Üzerine tereyağı sürüp 190-200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Daha sonra pilavı bir fırın tepsisine ters çevirip bademler renk alana kadar pişirelim.
Afiyet olsun…