Poğaça, Türk mutfağında oldukça popüler olan, küçük, mayalı hamur işleri olarak bilinen bir çeşit aperatif atıştırmalıktır. Poğaçalar, genellikle kahvaltılarda, öğle yemeklerinde veya atıştırmalık olarak tüketilir ve pek çok farklı çeşidi bulunur.
Yumuşacık, mis gibi pastane poğaçasını çoğu kişi reddedemez. Tadıyla, kokusuyla insanları kendine çeken, leziz bir cazibesi vardır. O halde bir tarifle bu cazibenin sırrını sizinle paylaşalım.
Pastane Poğaçası Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
- Yarım paket oda sıcaklığında margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 paket instant maya veya yaş maya
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta (sarısı üzeri için beyazı iç malzemesine)
- 5-6 bardak kadar un
Pastane Poğaçası Nasıl Yapılır?
- Un dışındaki diğer malzemeleri bir yoğurma kabına alalım.
- Mayanın biraz kabarmasını bekledikten sonra yavaş yavaş unu ekleyelim.
- İyice yoğurduğumuz poğaça hamurunun ağzını kapatıp mayalanmaya bırakalım.
- Mayalanan poğaça hamurundan cevizden biraz büyük parçalar alarak yuvarlayıp tepsiye dizelim.
- Tepside 15 dakika kadar mayalanmasını bekleyelim.
- Sonra üzerine yumurta sarısı sürelim.
- Önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
- Mis gibi pastane poğaçamız servise hazır.
Poğaça tarifleri çeşitlilik gösterebilir, iç harçları değişebilir ve farklı şekillerde hazırlanabilir. Peynirli poğaça, patatesli poğaça, kıymalı poğaça ve zeytinli poğaça gibi pek çok farklı çeşidi bulunur.
Afiyet olsun..