Migren Nedir?Migren Nedir?

Her baş ağrısı migren değildir. Migren, baş ağrısının spesifik bir alt tipidir. Migren semptomlarınız aşağıdakilerin herhangi bir kombinasyonunu içerebilir:

  • Başınızın bir tarafında ağrı
  • Başınızda zonklama hissi
  • Parlak ışığa veya seslere duyarlılık
  • “Aura” olarak adlandırılan bulanık görme veya görsel değişiklikler
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Migrene neyin neden olduğu konusunda hala pek çok şey belirsizdir. Muhtemelen en azından bazı genetik bileşenlere sahiptirler. Çevresel faktörlerin de rol oynadığı görülüyor. Örneğin, aşağıdaki faktörler migreni tetikleyebilir:

  • Bazı yiyecekler
  • Besin katkı maddeleri
  • Bir kadının adet döneminden hemen önce veya sonra meydana gelen östrojen düşüşü gibi hormonal değişiklikler
  • Alkol
  • Stres
  • Egzersiz veya ani hareketler

Nadir durumlarda, baş ağrıları bir beyin tümörünün belirtisi olabilir. Yaşam kalitenizi etkileyen düzenli baş ağrılarınız varsa mutlaka doktorunuza söylemelisiniz.

Takviyeler

Migren semptomları günlük yaşamı yönetmeyi zorlaştırabilir. Bu yoğun baş ağrıları zonklayıcı ağrıya, ışığa veya sese karşı hassasiyete ve mide bulantısına neden olabilir.

Birkaç reçeteli ilaç migreni tedavi eder, ancak istenmeyen yan etkiler de görülebilir. İyi haber şu ki, deneyebileceğiniz doğal alternatifler olabilir. Bazı vitaminler ve takviyeler migreninizin sıklığını veya şiddetini azaltabilir.

Bazen, bir kişi için işe yarayan migrenleri tedavi etme stratejileri, bir başkası için çok az rahatlama sağlar. Hatta migreninizi daha da kötüleştirebilirler. Bu nedenle sağlık uzmanınızla birlikte çalışmanız önemlidir. Sizin için işe yarayan bir tedavi planı geliştirmeye yardımcı olabilirler.

Hiç bir vitamin veya takviyenin veya vitamin ve takviyelerin kombinasyonunun, herkeste migreni hafifletmeye veya önlemeye yardımcı olduğu kanıtlanmamıştır. Bunun nedeni kısmen, her insanın baş ağrısının farklı olması ve benzersiz tetikleyicilere sahip olmasıdır. Yine de, takip eden besin takviyeleri, etkinliklerini destekleyen bilime sahiptir ve denemeye değer olabilir.

B-2 vitamini veya riboflavin

Araştırmalar, riboflavin olarak da bilinen B-2 vitamininin migreni önlemeye nasıl veya neden yardımcı olduğunu henüz göstermedi. Mount Sinai’deki Icahn Tıp Okulu’nda nöroloji, anesteziyoloji ve rehabilitasyon tıbbı profesörü ve baş ağrısı ve ağrı tıbbı direktörü Mark W. Green’e göre, hücrelerin enerjiyi metabolize etme şekli üzerinde bir etkisi olabilir.

Uluslararası Vitamin ve Beslenme Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma incelemesi, riboflavinin ciddi yan etkileri olmaksızın migren ataklarının sıklığını ve süresini azaltmada olumlu bir rol oynayabileceği sonucuna varmıştır.

B-2 vitamini takviyesini seçerseniz, günde 400 miligram B-2 vitamini hedeflemek isteyeceksiniz. Kaliforniya, Santa Monica’daki Providence Saint John Sağlık Merkezi’nde nörolog olan Clifford Segil, günde iki kez iki adet 100 mg’lık tablet alınmasını öneriyor.

Araştırmadan elde edilen kanıtlar sınırlı olsa da, B-2 vitamininin migreni tedavi etme potansiyeli konusunda iyimser. “Klinik pratiğimde kullandığım birkaç vitamin arasında, birçok nöroloğun kullandığı diğerlerinden daha sık yardımcı oluyor” diyor.

Magnezyum

Amerikan Migren Vakfı’na göre, günlük 400 ila 500 mg magnezyum dozları bazı insanlarda migreni önlemeye yardımcı olabilir. Menstrüasyonla ilgili migrenler ve eşlik eden aura veya görsel değişiklikler olanlar için özellikle etkili olduğunu söylüyorlar.

Magnezyumun migreni önlemedeki etkinliği üzerine yapılan araştırmanın bir incelemesi, migren ataklarının bazı insanlarda magnezyum eksikliği ile bağlantılı olduğuna dikkat çeker. Yazarlar, intravenöz olarak magnezyum verilmesinin akut migren ataklarını azaltmaya yardımcı olabileceğini ve oral magnezyumun migren sıklığını ve yoğunluğunu azaltabileceğini bulmuşlardır.

Magnezyum takviyesi ararken, her hapın içerdiği miktarı not edin. Bir hap yalnızca 200 mg magnezyum içeriyorsa, onu günde iki kez almak isteyeceksiniz. Bu dozu aldıktan sonra ishal olduğunuzu fark ederseniz, dozu azaltabilirsiniz.

D vitamini

Araştırmacılar, D vitamininin migrenlerde nasıl bir rol oynayabileceğini araştırmaya yeni başlıyor. En az bir çalışma, D vitamini takviyesinin migren ataklarının sıklığını azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada, katılımcılara haftada 50.000 uluslararası D vitamini birimi verildi. Takviye almaya başlamadan önce doktorunuza vücudunuzun ne kadar D vitamini ihtiyacı olduğunu sorun.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 (CoQ10), hücrelerde enerji üretimine yardımcı olmak ve hücreleri oksidatif hasardan korumak gibi vücudumuzda önemli işlevleri olan bir maddedir. Bazı hastalıkları olan kişilerin kanlarında daha düşük CoQ10 seviyelerine sahip olduğu gösterildiğinden, araştırmacılar takviyelerin sağlığa faydaları olup olmadığını öğrenmekle ilgileniyorlar.

CoQ10’un migrenleri önlemedeki etkinliği hakkında çok fazla kanıt bulunmamakla birlikte, migren baş ağrılarının sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Amerikan Baş Ağrısı Derneği’nin yönergelerinde “muhtemelen etkili” olarak sınıflandırılmıştır. Kesin bir bağlantı sağlamak için daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır. Tipik CoQ10 dozu günde üç kez alınan 100 mg’a kadardır. Bu ek, bazı ilaçlar veya diğer takviyeler ile etkileşime girebilir, bu nedenle doktorunuza danışın.

Melatonin

Journal of Neurology, Neurosurgery ve Psychiatry’de yayınlanan bir araştırma, genellikle uyku döngülerini düzenlemek için kullanılan melatonin hormonunun migren sıklığını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi. Çalışma, melatoninin genellikle daha iyi tolere edildiğini ve çoğu durumda migren önleme için reçete edilen ancak yan etkileri olabilen ilaç amitriptilinden daha etkili olduğunu gösterdi. Çalışmada kullanılan doz günde 3 mg’dır. Melatonin, tezgahta düşük maliyetle bulunabilme avantajına sahiptir. Mayo Clinic’e göre, FDA herhangi bir özel kullanım için önermese de, önerilen dozlarda genellikle güvenli kabul edilir.

Migren İçin Takviyelerin Güvenliği

Çoğu reçetesiz takviye genellikle iyi tolere edilir ve güvenlidir, ancak akılda tutulması gereken bazı şeyler şunlardır:

  • Yeni bir takviyeye başlamadan önce daima doktorunuza danışın. Bazı vitaminler, mineraller ve diğer takviyeler, almakta olduğunuz ilaçlarla etkileşime girebilir. Ayrıca mevcut bir sağlık durumunu da kötüleştirebilirler.
  • Hamile olan kadınlar, yeni takviyeler alma konusunda özellikle dikkatli olmalıdır. Bazıları hamile kadınlar için güvenli değildir.
  • Gastrointestinal (GI) sorunlarınız varsa veya GI ameliyatı geçirdiyseniz, yeni takviyeler almadan önce doktorunuzla da konuşmalısınız. Çoğu insanın yaptığı gibi onları absorbe edemeyebilirsiniz.

Ayrıca, yeni bir takviye almaya başladığınızda, sonuçları hemen göremeyebileceğinizi unutmayın. Faydalarını fark etmeden önce en az bir ay boyunca almaya devam etmeniz gerekebilir. Yeni takviyeniz migreninizi veya başka bir sağlık durumunuzu daha da kötüleştiriyor gibi görünüyorsa, hemen almayı bırakın ve doktorunuzla konuşun. Örneğin, kafein bazı insanlarda baş ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir, ancak bazılarında onları tetikleyebilir. Tüm vitaminlerin, minerallerin ve diğer takviyelerin güvenli olduğunu veya aynı kalitede olduğunu asla varsaymayın. Örneğin, çok fazla A vitamini almak baş ağrısına, mide bulantısına, komaya ve hatta ölüme neden olabilir. Yeni bir takviye markası veya dozu denemeye karar vermeden önce doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Migren Nasıl Önlenir?

Sessiz, karanlık bir odada olmak, migreni önleyebilir veya tedavisine yardımcı olabilir. Bu kulağa basit gelse de günümüzün hızlı dünyasında giderek daha iyi bir seçenek haline geliyor.

Segil, “Modern yaşam bunu sık sık yapmamıza izin vermiyor” diyor. “Sessiz ve karanlık bir yerde sadece rahatlamak veya birkaç dakika dinlenmek genellikle baş ağrılarını keser.” Segil, “Modern tıp pek çok rahatsızlığı tedavi etmede iyi değil, ancak baş ağrısı olan hastalara yardım etmede oldukça iyi” diye ekliyor.

Doğru ilaç, yaşadığınız migren sayısını azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca semptomlarınızın şiddetini de azaltabilir. Bir nörolog, bireysel durumunuza uygun bir ilaç veya takviye rejimi geliştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca migren tetikleyicilerinizi tanımlamanıza ve bunlardan kaçınmanıza yardımcı olacak ipuçları sağlayabilirler.

By Efna

Merhaba, ben Sude. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisiyim. Sanatın her alanında kendimi geliştirmek en büyük tutkum. Küçüklüğümden beri yaptığım resimler, birkaç senedir çaldığım gitar ve ukulele, sahnede sergilemekten çok hoşlandığım folklör gösterileri bunlardan birkaçı. Fırsat buldukça sizleri çeşitli konularda içeriklerle buluşturacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir