Hava Yastığı Nedir?Hava Yastığı Nedir?

Araç yardımcı koruma sistemleri içinde bulunan hava yastıkları araç içindekilerin güvenliği açısından önemli bir göreve sahiptir. Özellikle kaza ya da çarpma anlarında sürücülerin ve yolcuların yaşamlarını kurtaran hava yastıkları, gaz ya da hava ile dolarak şişer. Çarpışma anında saniyenin 1/10’undan daha kısa bir sürede faaliyete geçen hava yastıkları ciddi yaralanmaları engeller.

Hava Yastığı Nasıl Çalışır?

Sensörler yardımıyla çalışan hava yastıkları, 20 – 25 km/saat hızın üzerinde meydana gelen çarpışmalar ya da kaza anlarında açılır. Otomobil bu hızlarda giderken sert bir yere çarptığı zaman elektronik sistemde bulunan sensörler durumu hemen algılayarak elektronik sisteme anında sinyal gönderirler. Sensörler tarafından gelen bu sinyali algılayan elektronik sistem buna karşılık hava yastığının şişmesine yardımcı olan sodyum azide bileşiğinin yer aldığı ortama kıvılcım gönderir. Bu kıvılcımla birlikte kimyasal bir reaksiyon ortaya çıkar. Bu reaksiyon sonucu nitrojen ayrışır ve yüksek hacimli bir gaz oluşur. Bu olay hava yastığının şişmesidir. Yastığın şişmesi esnasında 110 desibellik bir gürültü meydana gelir ve bu gürültü geçici bir duyma kaybına neden olur. Yastık şiştikten birkaç saniye sonra söner. Bunun sebebi ise sürücü ve yolcunun nefes almada sorun yaşamamasıdır.

Hava yastıkları yaklaşık olarak 10 yıl boyunca kullanılabilir. Bu zaman sonunda hava yastığının açılmaması, patlaması ya da yırtılması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.

By diyalog

Sitenin kurucusu ve sahibidir. Günün büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçirir. Profesyonel bir web tasarım, yazılım ve SEO uzmanıdır. Yazmayı, araştırmayı ve proje üretmeyi sever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir