Araba Neden Hararet Yapar?Araba Neden Hararet Yapar?

Özellikle yaz aylarında havaların oldukça sıcak geçmesi sırasında hararet olayı çok sık karşılaşılan bir durumdur. Böyle bir durum araçtaki küçük bir sensörden kaynaklanabilir ve motorda çok ciddi arızalara sebebiyet verebilir.

Hararet Nedir?

İçten yanmalı motorlarda petrol yakıtları yakılır ve bunun sonucu olarak bir güç ortaya çıkar. Bu güç ciddi ısıların meydana gelmesine neden olur. Motorda ki bu ısının dışarı atılması ve motorun soğuması için antifriz kullanılır. Radyatör ve fan yardımıyla motor çalıştığı sürece sıcaklık dengede tutulur. Eğer bu parçalardan biri zarar görürse o zaman motor sıcaklığı yükselir ve kaynamaya sebep olur.

Motorun Hararet Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Eski model araçların gösterge çizelgelerinde harareti gösteren simge olduğundan sürücü bu durumu takip edebilir. Ancak yeni model bazı araçlarda bu gösterge simgesi yoktur. Onun yerine arabanın harareti yükseldiği zaman tek bir ışık ile haber verme sistemi vardır. Aracınızda bulunan hararet lambası 100 derecenin üzerine çıkarsa bu durumu kontrol ettirmeniz gerekir. Genel olarak motor hararet yaptığı zaman motor suyu kaynar ve kaputun altından dumanlar çıkmaya başlar. Böyle bir olay ile karşılaştığınız zaman aracı müsait bir yere çekip durdurmanız gerekir.

Motor Hararet Yaptığında Ne Yapmak Gerekir?

Seyir halindeyken aracınız hararet yaparsa hemen aracınızı yol kenarına çekip motoru durdurmalısınız. Daha sonrasında;

  • Aracın kaputunu açın ve motorun etrafını gözünüzle kontrol edin. Motorun çevresinde herhangi bir su kaçağı ve borularda hasar ya da yırtık var mı ona bakın. Şunu sakın unutmayın: motorun suyuna bakmak için motor sıcakken kapağını sakın açmayın. Motor mekanizması yüksek basınç altında çalıştığından kapağı açmak onun fırlamasına sebep olacağından basınçlı su etrafa sıçrayacaktır.
  • Biraz motorun soğumasını bekledikten sonra eksilen su yerine ılık su koymalısınız. Eğer aşırı soğuk su koyarsanız bu seferde aşırı derecede sıcak olan motor bloğunda ve borularında çatlamalara sebep olursunuz.
  • Motora su eklemesi yaptıktan sonra aracı yeniden çalıştırın. Araç motoru çok yüksek devirlere çıkmadan ve kısa kısa aralıklar ile su seviyesini kontrol ederek sürüşe devam edin.

Motorun Harareti Nasıl Düşürülür?

Motorun soğutma suyu kaynadığı zaman suyun bir miktar soğuması için kaloriferi açabilirsiniz. Bu durumda su miktarı biraz fazla dolaşacaktır ama hararetinde azalma olacaktır. Başka bir alternatif olarak; aracın devir daim yapıyor olması durumunda radyatöre giren hortum çıkarılıp buradan su eklemesi yapılabilir. Yalnız bu yöntem fazla tercih edilmez çünkü riski vardır ve arıza başka bir yerden de kaynaklanıyor olabilir. Motorda hararet olduğu zaman motorun içi de kontrol edilmelidir. Motor su borularında bir sızıntının, bükülmenin olup olmadığına bakılmalıdır. Bazı durumlarda su boruları şişer ve su akışı tam olmaz.

Motor Neden Hararet Yapar?

İçten yanmalı motorlarda soğutma sisteminin çalışmasına birçok motor parçası eşlik eder. Bu parçalar birbirleri ile uyum içinde çalışırlar. Bu parçalar arasında antifriz, termostat, devirdaim pompası, radyatör, fan ve birçok ısı sensörü yer almaktadır. Bu parçalardan birinin arızalanması motorun hararet yapması için yeterlidir.

By diyalog

Sitenin kurucusu ve sahibidir. Günün büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçirir. Profesyonel bir web tasarım, yazılım ve SEO uzmanıdır. Yazmayı, araştırmayı ve proje üretmeyi sever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir