Grip Nedir?Grip Nedir?

Genellikle her yıl grip mevsimi sonbahardan ilk bahara kadar sürer ve onunla birlikte burun çekme, hapşırma, öksürme, yorgunluk ve tüm tanıdık grip belirtileri gelir. Hastalığın şiddeti kişiye göre değişir, ancak COVID-19 pandemisi hızla yayılırken, kendimizi korumak için yeni bir aciliyet kazandırıyor. Grip aşıları her zaman önemlidir, ancak COVID-19 hala bir tehditken nüfusu ve özellikle savunmasız grupları gripten korumak için bu yıl daha da önemlidir.

Grip Nedir?

Grip, başka bir kişinin vücuduna giren damlacıklar tarafından yayılan yaygın, bulaşıcı bir virüstür. Oradan virüs tutunur ve gelişmeye başlar. Kış, grip için en önemli mevsimdir ve şubatta zirveye ulaşır. Ancak yılın herhangi bir zamanında grip olabilirsiniz. Gribin birçok türü mevcuttur. Doktorlar ve araştırmacılar, virüsün hangi suşlarının her yıl en yaygın olacağını belirler. Bu suşlar daha sonra aşı üretmek için kullanılır. Grip aşısı, gripten korunmanın en kolay ve en etkili yollarından biridir.

Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Fark Nedir?

Soğuk algınlığı ve grip ilk başta benzer görünebilir. Her ikisi de solunum yolu hastalıklarıdır ve benzer semptomlara neden olabilir. Ancak farklı virüsler bu iki duruma neden olur. Belirtileriniz, aralarındaki farkı anlamanıza yardımcı olabilir. Hem soğuk algınlığı hem de grip birkaç ortak semptomu paylaşır. Her iki hastalığa da sahip olan kişiler genellikle şunları yaşar:

  • Burun akıntısı veya tıkalı burun
  • Hapşırma
  • Vücut ağrıları
  • Genel yorgunluk

Kural olarak, grip semptomları soğuk algınlığı semptomlarından daha şiddetlidir. İkisi arasındaki bir diğer belirgin fark, ne kadar ciddi olduklarıdır. Soğuk algınlığı nadiren diğer sağlık koşullarına veya sorunlara neden olur. Ancak grip şunlara yol açabilir:

  • Sinüzit
  • Kulak enfeksiyonları
  • Zatürre
  • Sepsis

Belirtileriniz şiddetliyse, soğuk algınlığı veya grip teşhisini doğrulamak isteyebilirsiniz. Doktorunuz, belirtilerinizin arkasında ne olduğunu belirlemenize yardımcı olabilecek testler yapacaktır. Soğuk algınlığı ve grip semptomları da COVID-19 semptomlarıyla örtüşmeleri nedeniyle dikkatle tedavi edilmelidir. Doktorunuz soğuk algınlığı teşhisi koyarsa, yalnızca virüs seyrini sürdürene kadar semptomlarınızı tedavi etmeniz gerekir. Bu tedaviler şunları içerebilir:

  • Reçetesiz (OTC) soğuk algınlığı ilaçları kullanmak
  • Bol sıvı tüketmek
  • Bol bol dinlenmek

Grip için, virüs döngüsünün başlarında grip ilacı almak, hastalığın şiddetini azaltmaya ve hasta olduğunuz süreyi kısaltmaya yardımcı olabilir. Dinlenme ve sıvı alımı da grip hastaları için faydalıdır. Soğuk algınlığına çok benzer şekilde, grip genellikle vücudunuzda ilerlemek için zamana ihtiyaç duyar.

Grip ve COVID-19 Arasındaki Fark Nedir?

COVID-19, grip ve alerji semptomları birbiriyle örtüşür, ancak genellikle farklıdır. COVID-19’un ana belirtileri şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Ateş
  • Öksürük
  • Nefes darlığı
  • Tat ve koku duyusunun azalması veya tamamen kaybolması

Grip semptomları, ateş ve vücut ağrıları dahil olmak üzere COVID-19’a benzer. Ancak nefes darlığını grip belirtisi olarak görmeyebilirsiniz.  Alerji semptomları genellikle daha kroniktir ve hapşırma, öksürme ve hırıltıyı içerir.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip belirtileri hızla ortaya çıkar. Bu ani semptom başlangıcı genellikle gribin ilk işaretidir. Soğuk algınlığı gibi benzer hastalıklarda semptomların ortaya çıkması birkaç gün sürebilir. Gribin en yaygın erken belirtisi, ağrının genişliğidir. Grip olan kişiler, erken bir semptom olarak vücutlarının her yerinde rahatsızlık hissettiklerini bildirirler. “Bir kamyon çarpmış” gibi hissedebilirsiniz. Yataktan kalkmak zor ve yavaş olabilir. Bu his, gribin erken bir belirtisi olabilir. Bundan sonra, gribin diğer semptomları ortaya çıkmaya başlayabilir ve bu da sizde virüs olduğunu açıkça gösterir.

İşte gribin yaygın belirtilerinden bazıları:

Ateş

Grip neredeyse her zaman vücut ısınızın yükselmesine neden olur. Bu aynı zamanda ateş olarak da bilinir. Griple ilgili ateşlerin çoğu, 37.8°C civarındaki düşük dereceli ateşten 40°C’ye kadar yüksek bir aralıkta değişir. Endişe verici olsa da, küçük çocukların yetişkinlerden daha yüksek ateşe sahip olması nadir değildir. Çocuğunuzun grip olduğundan şüpheleniyorsanız, doktoruna görünün. Ateşiniz yükseldiğinde kendinizi heyecanlı hissedebilirsiniz. Belirtiler, vücudunuzun yüksek sıcaklığına rağmen titreme, terleme veya üşümeyi içerir. Ateşlerin çoğu 1 haftadan kısa sürer, genellikle 3 ila 4 gün civarındadır.

Öksürük

Gripte kuru, inatçı bir öksürük yaygındır. Öksürük kötüleşebilir, rahatsız edici ve ağrılı hale gelebilir. Bu süre zarfında bazen nefes darlığı veya göğüs rahatsızlığı yaşayabilirsiniz. Gribe bağlı birçok öksürük yaklaşık 2 hafta sürebilir.

Kas Ağrıları

Grip ile ilgili kas ağrıları en çok boyun, sırt, kollar ve bacaklarda görülür. Genellikle şiddetli olabilirler ve temel görevleri yerine getirmeye çalışırken bile hareket etmeyi zorlaştırırlar.

Baş Ağrısı

Gripte ilk belirtiniz şiddetli bir baş ağrısı olabilir. Bazen ışık ve ses hassasiyeti dahil semptomlar baş ağrınızla birlikte gider.

Halsizlik

Yorgun hissetmek, gribin çok belirgin olmayan bir belirtisidir. Genel olarak kendini iyi hissetmemek birçok koşulun işareti olabilir. Bu yorgunluk ve bitkinlik duyguları hızla ortaya çıkabilir ve üstesinden gelinmesi zor olabilir.

Grip Aşısı: Gerçekleri Bilin

Grip, her yıl birçok hastalığa yol açan ciddi bir virüstür. Gripten ağır hasta olmak için genç olmanız veya zayıf bir bağışıklık sisteminizin olması gerekmez. Sağlıklı insanlar gripten hastalanabilir ve bunu arkadaşlarına ve ailelerine yayabilir. Bazı durumlarda grip ölümcül bile olabilir. Grip kaynaklı ölümler en çok 65 yaş ve üzeri kişilerde görülür, ancak çocuklarda ve genç erişkinlerde de görülebilir. Gripten korunmanın ve yayılmasını önlemenin en iyi ve etkili yolu grip aşısı olmaktır. Ne kadar çok insan grip aşısı olursa, grip o kadar az yayılabilir. Ayrıca sürü bağışıklığına yardımcı olur ve tıbbi nedenlerle aşı alamayanların korunmasına yardımcı olur. Grip olmanız durumunda aşılama, hastalığın şiddetini azaltmaya da yardımcı olabilir.

Grip Aşısı Nasıl Korur?

Aşıyı yapmak için bilim adamları, araştırmaların önümüzdeki grip mevsiminde en yaygın olacağını öne sürdüğü grip virüsünün suşlarını seçerler. Bu suşlarla milyonlarca aşı üretilir ve dağıtılır. Aşıyı aldıktan sonra vücudunuz virüsün bu türlerine karşı antikor üretmeye başlar. Bu antikorlar virüse karşı koruma sağlar. Grip virüsü ile daha sonra temasa geçerseniz, onu kapmaktan kaçınabilirsiniz. Virüsün farklı bir türüyle temasa geçerseniz hastalanabilirsiniz. Ancak aşı olduğunuz için belirtiler daha az şiddetli olacaktır.

Kimler Grip Aşısı Olmalı?

Doktorlar, 6 aylıktan büyük herkesin grip aşısı olmasını tavsiye ediyor. Bu, özellikle aşağıdakiler gibi yüksek riskli kategorilerdeki kişiler için geçerlidir:

  • Hamile kadınlar
  • 5 yaşın altındaki çocuklar
  • 18 yaş ve altı aspirin tedavisi alan kişiler
  • 65 yaş üstü insanlar
  • Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olanlar
  • Huzurevinde veya kronik bakım tesisinde çalışan veya yaşayan herkes
  • Yukarıdakilerden herhangi birine bakan bakıcılar
  • Kırsal kesimlerde yaşayan yörükler, köylüler
  • Kronik tıbbi durumu olan herkes

Doktorların çoğu ayrıca herkesin grip aşısını Ekim ayı sonuna kadar almasını tavsiye ediyor. Bu şekilde vücudunuzun grip mevsimi başlamadan önce doğru antikorları geliştirmek için zamanı olur. 31 Ekim’e kadar grip aşısı olmasanız bile geç kalmış sayılmazsınız. Grip mevsimine girmiş olsanız bile, grip aşısı olmak her zaman yararlıdır. Aşıdan sonra gribe karşı antikorların oluşması yaklaşık 2 hafta sürer.

Grip Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Birçok insan, kendilerini hasta edeceği korkusuyla her yıl grip aşısından kaçındığını bildirmektedir. Grip aşısının sizin grip olmanıza neden olamayacağını anlamak önemlidir. Aşı oldunuz diye hasta olmayacaksınız. Grip aşıları ölü grip virüsü içerir. Bu suşlar bir hastalığa neden olacak kadar güçlü değildir. Diğer aşılar gibi grip aşısından da bazı yan etkiler yaşayabilirsiniz. Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve yalnızca kısa bir süre sürer. Bir aşının yan etkileri, yakalanacağınız grip virüsünün semptomlarından çok daha hafiftir.

Grip aşısının en yaygın yan etkileri şunlardır:

  • Enjeksiyon bölgesi çevresinde ağrı
  • Enjeksiyondan hemen sonraki günlerde düşük dereceli ateş
  • Hafif ağrılar ve gerginlik

Meydana gelen herhangi bir yan etki genellikle sadece bir veya iki gün sürer. Birçok insan hiçbir yan etki yaşamaz. Nadir durumlarda, bazı insanlar aşıya karşı ciddi bir alerjik reaksiyon gösterebilir. Daha önce herhangi bir aşıya veya ilaca alerjik reaksiyon gösterdiyseniz, doktorunuzla konuşun.

Grip Ne Kadar Sürer?

Çoğu insan yaklaşık bir hafta içinde gripten kurtulur. Ancak her zamanki halinize dönmeniz birkaç gün daha sürebilir. Grip semptomlarınız azaldıktan sonra birkaç gün boyunca yorgun hissedebilirsiniz. Ateşiniz düşse bile (ilaç almadan) en az 24 saat okula ve işe gitmeden evde kalmanız gerekir. Gribiniz devam ediyorsa başka bir kişiye bulaşabilir. COVID-19 salgını sırasında herhangi bir soğuk algınlığı veya grip belirtileriniz varsa, test yaptırırken kendinizi izole etmeli ve aşağıdakiler gibi iyi hijyen uygulamalarına devam etmelisiniz:

  • Elleri yıkamak
  • Çok temas edilen alanları dezenfekte etmek
  • Maske takmak
  • Başkalarıyla temastan kaçınmak

Grip İçin Tedavi Seçenekleri

Grip vakalarının çoğu, kendinizi evde reçeteli ilaçlar olmadan tedavi edebileceğiniz kadar hafiftir. Grip belirtilerini ilk fark ettiğinizde evde kalmanız ve diğer insanlarla temastan kaçınmanız önemlidir. Ayrıca:

  • Bol sıvı tüketin. Buna su, çorba ve düşük şekerli aromalı içecekler dahildir.
  • OTC ilaçları ile baş ağrısı ve ateş gibi semptomları tedavi edin.
  • Virüsün diğer yüzeylere veya evinizdeki diğer insanlara bulaşmasını önlemek için ellerinizi yıkayın.
  • Öksürük ve hapşırıklarınızı mendille kapatın ve bunları hemen çöpe atın.
  • Halka açık yerlerde maske takın.

Belirtiler kötüleşirse doktorunuzu arayın. Antiviral bir ilaç reçete edebilirler. Bu ilacı ne kadar erken alırsanız, o kadar etkili olur. Tedaviye semptomlarınız başladığı andan itibaren 48 saat içinde başlamalısınız. Grip ile ilgili komplikasyonlar için yüksek risk altındaysanız, belirtiler ortaya çıkar çıkmaz doktorunuzla iletişime geçin. Yüksek riskli gruplar şunları içerir:

  • Zayıflamış bağışıklık sistemi olan insanlar
  • Hamile olan veya doğum sonrası 2 haftaya kadar olan kadınlar
  • En az 65 yaşında olan insanlar
  • 5 yaşın altındaki çocuklar (özellikle 2 yaşın altındakiler)
  • Kronik bakım tesislerinde veya bakım evlerinde yaşayan insanlar
  • Kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler

Doktorunuz grip virüsünü hemen test edebilir. Ayrıca komplikasyonları önlemek için bir antiviral ilaç da reçete edebilirler.

Grip Mevsimi Ne Zaman?

Ülkemizde grip mevsimi Ekim ayından başlayıp Nisan / Mayıs aylarına kadar görülebilir. Vakalar en çok Aralık-Şubat ayları arasında zirve yapıyor. Ancak yılın herhangi bir zamanında grip olabilirsiniz. Sonbahar ve kış aylarında hastalanma olasılığınız daha yüksektir. Bunun nedeni, diğer insanlarla yakın ortamlarda daha fazla zaman geçirmeniz ve birçok farklı hastalığa maruz kalmanızdır. Halihazırda farklı bir virüsünüz varsa, gribe yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Bunun nedeni, diğer enfeksiyonların bağışıklık sisteminizi zayıflatabilmesi ve sizi yenilerine karşı daha savunmasız hale getirebilmesidir.

Grip Belirtileri İçin Erken Tedavi Yöntemleri

Grip olmak can sıkıcı olabilir. Ancak grip semptomları için çareler mevcuttur ve bunların çoğu büyük bir rahatlama sağlar. Gripiniz varsa bu tedavileri aklınızda bulundurun:

  • Ağrı kesiciler: Asetaminofen ve ibuprofen gibi analjezikler, semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için sıklıkla tavsiye edilir. Bunlara kas ağrıları, baş ağrısı ve ateş dahildir.
  • Dekonjestanlar: Bu tür ilaçlar, sinüslerinizdeki ve kulaklarınızdaki burun tıkanıklığını ve basıncı hafifletmeye yardımcı olabilir. Her tür dekonjestan bazı yan etkilere neden olabilir, bu nedenle sizin için en iyi olanı bulmak için etiketleri okuduğunuzdan emin olun.
  • Balgam söktürücüler: Bu tür ilaçlar, solunum yollarınızı tıkayan ve öksürüğe neden olan kalın sinüs salgılarını gevşetmeye yardımcı olur.
  • Öksürük önleyiciler: Öksürük yaygın bir grip belirtisidir ve bazı ilaçlar onu hafifletmeye yardımcı olabilir. İlaç kullanmak istemiyorsanız, boğaz ağrısı ve öksürüğü hafifletmek için bazı öksürük damlaları bal ve limon içerir.

İlaçları karıştırmamaya dikkat edin. Gereksiz ilaç kullanmak istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Baskın semptomlarınız için geçerli olan ilaçları almak en iyisidir.

Bu arada bol bol dinlenin. Vücudunuz grip virüsüne karşı sert bir şekilde savaşıyor, bu yüzden ona bolca dinlenme süresi vermelisiniz. Hastaysanız, evde kalın ve iyileşin. Ateşiniz varsa işe veya okula gitmeyin. Ayrıca bol sıvı tüketmelisiniz. Su, düşük şekerli sporcu içecekleri ve çorba tüketebilirsiniz. Çorba ve çay gibi sıcak içecekler, boğaz ağrısından kaynaklanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olma avantajına sahiptir.

Yetişkinlerde Grip Belirtileri

Gribe bağlı ateş yetişkinlerde görülür ve şiddetli olabilir. Birçok yetişkin için ani yüksek ateş, gribin en erken belirtisidir. Ayrıca COVID-19’un bir işareti olabilir. Yetişkinlerin, ciddi bir enfeksiyonu olmadıkça nadiren ateşi yükselir. Grip virüsü 37,8°C’den (100°F) daha yüksek ani bir yüksek sıcaklığa neden olur. Soğuk algınlığı gibi diğer viral enfeksiyonlar düşük dereceli ateşlere neden olabilir. Bunun ötesinde, çocuklar ve yetişkinler aynı semptomların çoğunu paylaşır. Bazı insanlar bir veya birkaç semptomu başka bir kişiden daha fazla yaşayabilir. Her insan farklı olacaktır.

Grip Virüsünün Kuluçka Dönemi Nedir?

Grip virüsünün tipik kuluçka süresi 1 ila 4 gündür. Kuluçka, virüsün vücudunuzda olduğu ve geliştiği dönemi ifade eder. Bu süre zarfında, virüsün herhangi bir belirtisini göstermeyebilirsiniz. Bu, onu başka birine bulaştırmayacağınız anlamına gelmez. Birçok kişi, semptomların ortaya çıkmasından bir gün önce virüsü başkalarına bulaştırabilir. Hapşırdığımızda, öksürdüğümüzde veya konuştuğumuzda üretilen milyonlarca küçük damlacık grip virüsünü yayar. Bu damlacıklar vücudunuza burnunuz, ağzınız veya gözlerinizden girer. Ayrıca üzerinde virüs bulunan bir yüzeye dokunup ardından burnunuza, ağzınıza veya gözlerinize dokunarak da grip olabilirsiniz.

Grip Bulaşıcı mıdır?

Gripseniz, bulaşıcısınız – yani gribi başkalarına geçirebilirsiniz. Birçok insan, semptomları göstermeden bir gün önce virüsü yayabilir. Başka bir deyişle, daha hasta olduğunuzun farkına bile varmadan virüsü bulaştırıyor olabilirsiniz. Belirtileriniz ortaya çıktıktan 5 ila 7 gün sonra virüsü hala yayıyor olabilirsiniz. Küçük çocuklar, semptomların ilk ortaya çıkmasından sonra genellikle 7 günden fazla virüsü bulaştırabilirler. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de virüs semptomlarını daha uzun süre yaşayabilir. Grip veya herhangi bir grip semptomunuz varsa, evde kalın. Virüsün diğer insanlara yayılmasını önlemek için üzerinize düşeni yapın. Teşhis konulursa, semptomlarınız ortaya çıkmadan önceki gün temas kurduğunuz herkesi uyarın.

Doğal Grip İlaçları Nelerdir?

Tedavi edilmezse, tipik bir grip vakası genellikle yaklaşık 1 hafta içinde geçer. Bu süre zarfında, semptomların üstesinden gelmeyi kolaylaştırmak için birkaç tedavi seçeneğiniz vardır. Reçeteli antiviral ilaçlar enfeksiyonun şiddetini azaltabilir. Ayrıca süresini kısaltabilirler. Bazı OTC tedavileri de semptomları hafifletebilir. Bazı doğal grip ilaçları semptomları hafifletmek için yardımcı olabilir. Örneğin, boğaz ağrısı veya öksürük için bazı seçenekler şunları içerir:

  • Bal
  • Sıcak içecekler (yeşil çay, ıhlamur, vb)
  • Sıcak çorba
  • Elbette dinlenme, gripten veya başka herhangi bir virüs türünden kurtulmanın önemli bir parçasıdır.

Vücudunuz iyileşmek için çok savaşıyor. Bağışıklık sisteminizin virüse karşı savaşabilmesi için durmanız, dinlenmeniz ve daha fazla uyumanız akıllıca olacaktır.

Grip Neden Olur?

Grip, çeşitli şekillerde yayılan bir virüstür. İlk olarak, yakınınızdaki grip olan ve hapşıran, öksüren veya konuşan bir kişiden virüsü kapabilirsiniz. Virüs ayrıca cansız nesnelerde 2 ila 8 saat arasında yaşayabilir. Virüslü biri kapı kolu veya klavye gibi ortak bir yüzeye dokunursa ve siz de aynı yüzeye dokunursanız, virüs size de bulaşabilir. Elinize virüs bulaştıktan sonra ağzınıza, gözünüze veya burnunuza dokunursanız vücudunuza girebilir. Gribe karşı aşı alabilirsiniz. Yıllık grip aşısı vücudunuzun virüse maruz kalmaya hazırlanmasına yardımcı olur. Ancak grip virüsleri şekil değiştiriyor ve değişiyor. Bu yüzden her yıl ve özellikle COVID-19 hala aktifken grip aşısına ihtiyacınız var. Grip aşısı, belirli grip türlerine karşı antikor yapmak için bağışıklık sisteminizi harekete geçirerek size yardımcı olur. Antikorlar enfeksiyonları önler. Grip aşısı yapıldıktan sonra virüsün diğer türleri ile temasa geçerseniz grip olmanız mümkündür. O zaman bile, semptomlarınız, aşı yaptırmamış olmanızdan çok daha az şiddetli olacaktır. Bunun nedeni, farklı influenza suşlarının ortak unsurları (çapraz koruma olarak adlandırılır) paylaşmasıdır; bu, grip aşısının onlara karşı da çalışabileceği anlamına gelir.

Grip Aşısını Nerede Yaptırabilirim?

Grip aşısı hastaneler, sağlık merkezleri ve eczanelerde bulunabileceği gibi, bazı kamu kurum ve kuruluşları, özel şirketler ve okullar da çalışanları ve öğrenciler için grip aşısının temin edilmesini sağlayabilir. Ancak, herhangi bir aşılanma programına tabii kişiler, hastane, sağlık merkezi ve eczanelerden grip aşısını temin edebilirler. Aşıyı bir doktor veya hemşire uygulayabilir. Aşı uygulaması öncesinde kişinin hastalık geçmişi sorgulanır ve doktor tarafından detaylı bir muayene yapılır. Bu noktada, kişide daha öncesinde aşıya karşı alerjik bir reaksiyon görülüp görülmediğinin tespit edilmesi oldukça önemlidir.

Çocuklar İçin Grip Aşısı: Bilmeniz Gerekenler

Her yıl yüz binlerce çocuk gripten hastalanıyor. Bu hastalıkların bazıları ağırdır ve hastaneye yatmayı gerektirir. Hatta bazıları ölümle sonuçlanıyor.

Grip olan çocuklar, gripten hastalanan yetişkinlerden genellikle daha yüksek risk altındadır. Örneğin, 5 yaşın altındaki çocukların grip için tıbbi tedaviye ihtiyaç duyma olasılığı daha yüksektir.

Gripten kaynaklanan ciddi komplikasyonlar en çok 2 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Çocuğunuzun astım veya diyabet gibi kronik bir tıbbi durumu varsa, grip daha kötü olabilir.

Çocuğunuz gribe maruz kaldıysa veya grip belirtileri gösteriyorsa hemen doktorunuza görünün.

Çocuklarınızı gripten korumanın en iyi yolu grip aşısıdır. Her yıl çocukları aşılayın. Doktorlar 6 aylıktan itibaren çocuklara grip aşısı önermektedir. 6 ay ile 8 yaş arasındaki bazı çocukların virüse karşı korunmak için iki doza ihtiyacı olabilir. Çocuğunuz ilk kez bir aşı alıyorsa, muhtemelen iki doza ihtiyacı olacaktır. Çocuğunuz önceki grip mevsiminde yalnızca bir doz aldıysa, bu grip mevsiminde iki doza ihtiyacı olabilir. Çocuğunuzun doktoruna çocuğunuzun kaç doza ihtiyacı olduğunu sorun.

6 aylıktan küçük çocuklar grip aşısı için çok küçüktür. Onları korumak için çevrelerindeki kişilerin aşı olduğundan emin olun. Buna aile üyeleri ve bakıcılar dahildir.

By Efna

Merhaba, ben Sude. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisiyim. Sanatın her alanında kendimi geliştirmek en büyük tutkum. Küçüklüğümden beri yaptığım resimler, birkaç senedir çaldığım gitar ve ukulele, sahnede sergilemekten çok hoşlandığım folklör gösterileri bunlardan birkaçı. Fırsat buldukça sizleri çeşitli konularda içeriklerle buluşturacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir