Enjektör İşemesi Nedir?Enjektör İşemesi Nedir?

Enjektörler çalışmadıklarında her zaman arıza olduğu anlamına gelmeyebilir. Eğer ölçülü bir şekilde püskürtme yapıyorlarsa bu normal çalışıyor anlamına gelir. Enjektör normal standartta değil ondan daha az ya da daha fazla çalışıyorsa bir arıza olduğu düşünülmelidir.

Enjektörün içinde yakıt geçişini kapatan düzenekte bulunan iğne zamanla aşınır ve sızdırmaz özelliğini kaybeder, haliyle bu durumda da silindire ulaşmaması gereken yakıt akmaya başlar. Buna halk arasında “enjektör işemesi” denir. Enjektör işemesi bir çok araç sürücüsünün başına gelen arıza çeşididir. Bu nedenle konu hakkında bilgi sahibi olmanız yaşayacağınız problemlere müdahale etmede önemli rol oynar.

Enjektör İşemesi Nasıl Giderilir?

Enjektör işemesi tamirinde genel olarak işeme miktarına bakılarak karar verilir. Çoğunlukla tamir yerine değişim yapılmaktadır. Tamir veya değişim olup olmayacağı arızanın türüne göre belirlenir.

Enjektör İşerse Nasıl Bir Durum Oluşur?

Enjektör işemesi durumunda hemen anlaşılan ilk ipuçlar vardır. Aracın düzensiz çalışması, çalışırken patırtılı olması, boğulma olması, çekiş gücünün az olması, aşırı yakıt harcaması bunlardan en önemlileridir. Bunlar farkedilir ve onarılmazsa ilerleyen zamanlarda birçok sorun oluşabilir. Silindir kapaklarında, subaplarda, piston ve gömleklerde hasarlar oluşabilir. Piston erimesi ortaya çıkabilir. Bunlar önemli konulardır. Zaman ve maliyet olarak ciddi sıkıntılar yaşatabilir. Bu durum anlaşılır anlaşılmaz hemen müdahale edilip sorun giderilmelidir. Dikkate alınması gereken ciddi bir arızadır. Enjektör işemesi belirtileri net bir şekilde anlaşılabilir. Anlaşılmadığı durumlarda çoğunlukla diğer arızalarla da karıştırılma ihtimali oldukça fazladır.

Enjektör İşemesinin Genel Belirtileri Nelerdir?

Bu belirtileri şu şekilde kısaca sıralayabiliriz:

  • Araç rölantide çalışırken devir dalgalanmaları yaşanır.
  • Gaz yememe problemleri ile karşılaşılır.
  • Aracın çekiş gücü azalır.
  • Normalden fazla şekilde yakıt tüketilir.
  • Egzoz duman atar.
  • Motor sarsıntılı çalışarak sesi değişir.
  • Araç normalden zor çalışır.

Bu arızanın çözümü için genelde tamir yapılmaz. Ancak arızanın durumuna ve parça fiyatına bağlı olarak tamir de mümkün olabilir. Buna ancak parça çıkarılıp araç kontrolü yapıldıktan sonra kesin karar verilir. Enjektörün fiyatı aşırı pahalı değilse tamiri yerine değiştirilmesi daha sağlam bir çözümdür. Fakat tamir gerekiyorsa işinin ehli biri bunu yapmalıdır. Markalaşmış bir firmayı seçmeniz doğru bir tercih olacaktır.

By diyalog

Sitenin kurucusu ve sahibidir. Günün büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçirir. Profesyonel bir web tasarım, yazılım ve SEO uzmanıdır. Yazmayı, araştırmayı ve proje üretmeyi sever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir