Eller Neden Uyuşur?Eller Neden Uyuşur?

Elde görülen uyuşma birçok hastalığı işaret edebilir. Bu hastalıklardan en bilineni ise “Karpal Tünel Sendromu” olanıdır.

El uyuşması bazen tek bir elde olabildiği gibi her iki elde de görülebilir. Sürekli ya da gelip geçici uyuşmalar yaşanabilir. Uyuşma elin üst tarafında, parmaklarda, avuç içinde görülebilir. Uyuşmanın en fazla rastlanılan çeşidi el bileğinde veya dirsekte olan sinir sıkışmalarıdır. Bu duruma ek olarak B12 vitaminin eksikliği, tümör, beyin damarlarında hastalık olması, tiroit bezinin az veya fazla çalışması, boyun fıtığı, kalp ile ilgili sorunlar, alkolik olma ve kas spazmı gibi hastalıklarda el uyuşmasına zemin hazırlayan hastalıklar arasında yer alır.

El Uyuşmasının Sebepleri

Yaşam boyunca el bileği oldukça fazlaca kullanıldığından sinirlerin geçtiği bağlar kalınlaşır veya kanal içinde basınç artar. İlk başlarda uyuşmalar hafif şiddettedir. Daha sonra ki zamanlarda ağrı şiddeti artar, uyuşukluk ve yanma hissi çoğalarak kişiyi uykusundan uyandırma düzeyine kadar gelir. Tedavi edilmediğinde ileri ki zamanlarda kişide kalıcı zararlara neden olabilir. Dirsekte görülen sinir sıkışmaları daha çok masa başında oturan ve kollarını masaya koyarak çalışanlarda görülür. Çok sık el uyuşmalarına sebep olan etkenler arasında;

  • El bileğini çok sıklıkla kullanmak zorunda bırakan örgü örmek, halı silmek, bez sıkma ve masa başında devamlı olarak mouse kullanmak gibi faaliyetler yapmak.
  • Kolun dirsekten aşağı kısmında yer alan kısmında pronator teres sendromu (median sinir sıkışması) olarak bilinen durum oldukça nadir olarak ellerde uyuşmaya sebep olur.
  • Sinirlerin bilek düzeyinde olan sıkışmaları oldukça sık rastlanan bir durumdur ve ellerin uyuşmasına sebep olur.
  • Yukarıda ki sebeplere ek olarak boyunda bulunan fıtıklar, omurilik veya beyinden kaynaklanan nörolojik rahatsızlıkların bulunması da bu tür bir el uyuşmasına neden olabilmektedir.

El Uyuşması Nasıl Tedavi Edilir?

El uyuşmasına neden olan durum etraflı bir şekilde araştırıldıktan sonra ona uygun bir tıbbi tedavi uygulanır. Duruma göre fizik tedavi veya cerrahi tedavi tercih edilir.

Tanı konulduktan sonra tedavide ilk basamak dinlendirme atel kullanımı olmalıdır. Nadir vakalarda kortizon enjeksiyonu denenebilir . Bundan sonraki aşama fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarıdır. Yakınmalar kontrol altına alınamıyorsa ve hasta gece bu yakınmalarla uyanıp elini sallayarak rahatlıyorsa bu aşamadan sonra tedavi cerrahi olmalıdır.

Cerrahi tedavi, el bileği kanalı dediğimiz kemik yapıdan oluşan oluğun üzerini kapayan bir bağ olan transvers karpal ligamanın kesilmesidir. Bu cerrahi müdahale kesin ve kalıcı tedavi sağlamaktadır. Bu yöntem, hastanın durumuna göre sınıra gevşetme yapılıp yapılmayacağına bağlı olarak, açık şekilde veya endoskopik cerrahi kullanılarak yapılabilir. Hamile hastalarda el bileği sendromu genellikle hamileliğin bitmesi ile düzelebileceğinden, cerrahi tedavi hamilelik sonuna ertelenmelidir.

4. ve 5. parmaklardaki uyuşma ulnar sinir basısına bağlıdır. Bu bası genellikle dirsekte oluşmaktadır bazı durumlarda el bileğinde ulnar kanalda sıkışabilir. Sıkışmanın hangi seviyede olduğuna EMG ile karar verilir. Dirseğin kıvrılması ile yakınmalar artıyorsa sorunun dirsekte olması olasılığı daha yüksektir. Dirsekteki sıkışmanın cerrahi tedavisi sinirin tamamen serbestleştirilerek dirsek önüne taşınması ile mümkündür bu şekilde dirseğin kıvrılması ile ulnar sinirin gerilmesinin önüne geçilmiş olur.

By Efna

Merhaba, ben Sude. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisiyim. Sanatın her alanında kendimi geliştirmek en büyük tutkum. Küçüklüğümden beri yaptığım resimler, birkaç senedir çaldığım gitar ve ukulele, sahnede sergilemekten çok hoşlandığım folklör gösterileri bunlardan birkaçı. Fırsat buldukça sizleri çeşitli konularda içeriklerle buluşturacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir