Forma girmek, sağlıklı olmak ve sağlıklı kilo vermek için diyet yapan kişiler tavsiyelerin çokluğu karşısında yanlış kararlar verebilmektedir. Herkesin metabolizması farklı şekillerde çalıştığından diyetler kişiye özel olarak hazırlanmalıdır.
Diyet yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlar göz önüne alındığı zaman yapılan diyette başarılı olacaktır.
Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yetersiz su kullanımı
Gerek diyet gerek normal yaşamda su tüketimi oldukça önem taşıyan bir noktadır. Su, vücutta ödem oluşmasına engel olur. Sindirim enzimlerinin sağlıklı çalışması için vücuda yeterli miktarda su alınmalıdır. Az su tüketilmesi sindirim sistemi ve metabolizmanın çalışmasını yavaşlatmaktadır.
Yemeklerde yağ kullanmamak
Hücrelerin ve vücut organlarının sağlıklı çalışması için kaliteli yağ kullanmak oldukça önemlidir. Yeterli miktarda yağ tüketilmemesi ve vücudun yağsız bırakılması metabolizmanın çalışmasını yavaşlatır ve kilo vermede zorlanma yaşanır. Salatalarda yağ kullanmamak birtakım vitaminlerin ( A,D,E ve K ) emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Besinler iyi çiğnenmeli
Gıdalar tüketilirken iyi bir şekilde çiğnenmelidir. Bunun sebebi ise iyi bir şekilde çiğnenen besinlerin sindiriminin daha kolay olmasıdır.
Kahvaltı ihmal edilmemeli
Sabahları yapılacak iyi ve kaliteli bir kahvaltı gün içinde kişinin abur cubur tüketmesini engelleyecektir. İyi bir kahvaltı sayesinde tok kalırsınız ve metabolizmanız hızlı bir şekilde çalışır.
Besinlerin eksik alınması
Diyet yaparken mutlaka programınıza uymanız gerekir. Çünkü programda yazan her besinin ayrı bir görevi vardır.
Ekmek tüketimi
Diyet yaparken ekmek ve karbonhidratın fazla tüketilmesi zararlıdır. Yalnız hiçbir diyette ekmeğin tam olarak diyet programından çıkarılması da uygun değildir. Çünkü ekmeğin tamamen çıkarılması sonucunda kişi bu sefer makarna, bulgur gibi karbonhidrat içeren başka besin kaynaklarına yönelmektedir. Ayrıca ekmek dâhil bütün karbonhidrat grubu besinlerin diyet programından çıkarılması vücudun sağlıklı gelişimini olumsuz etkileyerek vücutta kas kaybı riskini ortaya çıkarmaktadır.
Vücudu aç bırakmayın
Vücudu aç bırakarak kilo verilmez ve bu uygulama vücut sağlığı açısından son derece tehlikeli durumların ortaya çıkmasına neden olur. Hiçbir şey yemeden veya günde sadece 1 – 2 öğün yemek yemek metabolizmanın çalışmasını yavaşlatır ve kişi bu durumda kilo veremez.
Akşam yemelerine dikkat edin
Akşam 19:00 dan sonra yemek yemelerinizi kesmeniz gerekiyor. Bu saatten sonra yenen yemeklerin sindirimi oldukça zor olmaktadır. Çünkü akşam saatlerinde kişinin hareketlerinde yavaşlama görülür.
Stres yapmayın
Bütün hastalıkların kaynağında stres olduğunu artık herkes biliyor. İşte stres seviyesi yüksek olduğu zaman kortizol hormonunun tüketimi artıyor. Bu durumda kişi daha çok tatlı yemeğe meyilli oluyor.
Diyet yaparken veya yapmaya karar verdiğiniz zaman tek besin grubunu içeren diyet listelerinden uzak durmalısınız. Çünkü bu tür bir diyet programı metabolizmanın çalışmasını bozar. Diyet yaparken bütün besin gruplarından faydalanacağınız şekilde bir program hazırlatın. Çünkü her besin maddesinin vücuda verdiği fayda farklıdır. Bundan dolayı diyet listenizi hazırlatırken yaşınıza, kilonuza, yaşam şeklinize, metabolizmanın ihtiyacına göre olmasına özen gösteriniz.