Cezerye, Türk mutfağına özgü geleneksel bir tatlıdır. Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerinde popülerdir. Cezerye, temel olarak rendelenmiş havuç, ceviz ve şekerin bir araya getirilmesiyle yapılan bir tatlıdır. Bazı yörelerde tarifte farklılıklar olabilir, ancak genel olarak aynı malzemeler kullanılır.
Cezerye, öncelikle havuçların rendelenmesiyle başlar. Ardından, rendelenmiş havuçlar bir tencerede pişirilir ve suyunu çekene kadar yumuşayana kadar kaynatılır. Şeker eklenir ve havuçlar karamelize olana kadar karıştırılır. Son olarak, ceviz gibi isteğe bağlı malzemeler eklenir ve karışım biraz daha pişirilir.
Karışım, genellikle yağlanmış bir tepsiye veya kalıba dökülür ve üzeri düzlenir. Soğuduktan sonra dilimlenir ve servis edilir. Cezerye, hafif tatlı bir lezzete sahiptir ve içindeki havuç ve cevizle sağlıklı bir alternatif sunar. Ayrıca, doğal olarak renkli ve çekici bir görünüme sahiptir.
Cezerye, özellikle Ramazan ayında ve özel günlerde sıkça tüketilen bir tatlıdır. Misafirlerinizi ağırlarken veya kendiniz için keyifli bir atıştırmalık ararken tercih edebileceğiniz sağlıklı ve lezzetli bir seçenektir.
Cezerye Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
- 3-4 adet orta boy havuç
- 1 paket petibör bisküvi
- 1 su bardağından biraz az toz şeker
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı Hindistan cevizi
Cezerye Nasıl Yapılır?
Havuçları yıkadıktan sonra rendenin küçük tarafıyla rendeliyoruz. Ya da daha pratik olanı tercih edip mutfak robotu kullanıyoruz. Şekeri havucu ve suyu bir tencereye koyup kaynatma işlemine başlıyoruz. Havuçlar iyice yumuşayınca ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Robotta çektiğimiz bisküvileri havuçları pişirdiğimiz tencereye alıp karıştırıyoruz. Sonra istediğimiz büyüklükte parçalar (ortalama ceviz büyüklüğünde) alıp elimizle yuvarlıyoruz. Ayrı bir tabağa koyduğumuz Hindistan cevizine yuvarlak şekil verdiğimiz cezeryeleri bulayıp servis tabağına alıyoruz.
İsteğe göre sade ya da Hindistan ceviziyle ya da çikolata parçalarıyla sunum yapabilirsiniz bu biraz sizin damak tadınıza biraz da hayal gücünüze kalmış 🙂
Afiyet olsun…