C vitamini askorbik asit olarak bilinen çeşitli gıdalarda bulunan bir vitamindir. C vitamini doku onarımı için gereklidir. Bağışıklık sistemi ve vücuttaki bazı enzimlerin çalışması için gereklidir. C vitamini suda çözünen bir vitamindir. C vitamini vücutta depolanmaz, ihtiyaç fazlası C vitamini vücuttan idrar yoluyla atılır.
C Vitamininin Faydaları Nelerdir?
- C vitamini bağışıklığı arttıran mükemmel bir besindir.
- C vitamini kronik hastalık riskini azaltabilir.
- Demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur.
- Kandaki ürik asit seviyesini düşürebilir.
- Cilt sağlığını destekler.
- Kan damarlarının yenilenmesi ve üremesinde etkilidir.
- Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
- Hücreleri korur.
- Kalp hastalıklarına iyi gelir.
- Diş, kemik ve kıkırdak dokularını korumaya yardımcıdır.
C Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
- Kuru ve hassas cilt
- Vücutta kolay morarma
- Yavaş iyileşen yaralar
- Kanayan diş etleri
- Ağrılı, şişmiş eklemler
- Bağışıklık sisteminde zayıflık
- Demir eksikliği (Anemi)
- Kolay kilo alma
- Yorgunluk
- Çizgili tırnaklar
C Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?
- Mandalina, portakal, greyfurt gibi turunçgillerde
- Kuşburnu
- Limon
- Kırmızı ve yeşil biber
- Maydanoz, roka gibi yeşil yapraklı bitkilerde
- Yeşil fasulye, bezelye
- Mango, ananas, kivi, çilek, kavun, yaban mersini, üzüm gibi meyvelerde
- Domates
- Turp, lahana ve brokoli gibi sebzelerde ve birçok besinde C vitamini bulunmaktadır.