ABS (Antilock Braking System) İngilizce bir kelimedir. Türkçemizde ki karşılığı “Kilitlemeyi Engelleyen Fren Sistemi” olarak çevrilebilir. Aracın aşırı hız yaptığı zamanlarda ya da fazlaca yüklü olduğu durumlarda fren sistemi lastiklerde istenilen etkiyi yaratmada yetersiz kalabilir. Bu ise sürücüler ve araç için oldukça tehlikeli bir durumdur. İşte ABS sistemi bu tür tehlikeli durumları engellemek için geliştirilmiş bir sistemdir.
Kaygan bir yolda sürücü frene bastığı zaman araba doğal olarak kayar. Bunun sebebi ise sürücünün frene ani bir şekilde basması ve bunun sonucu olarak fren sisteminin devreye girerek tekerlekleri kilitlemesinden dolayı kayma olmasıdır. Direksiyon hâkimiyeti kaybolur ve araç sağa sola doğru gitmeye başlar. Böyle bir durum oluştuğu zaman frenlere aniden basmak yerine ara ara basmak aracın dengesini bulması ve direksiyon hâkimiyetini sağlamak açısından önemlidir. Böyle bir durumda aracın durma mesafesi uzar. Bu tür sorunları engellemek ABS fren sisteminin görevidir.
ABS Fren Sisteminin Çalışma Mantığı
Bu sistemin işletilmesi ABS elektronik kontrol ünitesi tarafından yönetilmektedir. Sürücü, frene bastığında uygulanan basınç sonucu fren hidroliği yağı ortaya çıkar. ABS fren sisteminin kumanda parçaları sayesinde bu yağ, fren sistemine ulaşır. Kumanda parçaları arasında bulunan elektrikli pompanın görevi fren basıncını ayarlamaktır. Yapılan frenin şiddetine göre hidrolik basınç azalır ya da artar. Ama bazı durumlarda da sabit olması gerekir.
ABS fren sistemi sayesinde aracın sürüş kontrolü sürücüye geçer. Lastiklerin belli bir dönme devirleri vardır. Ani yavaşlama yapıldığı zaman devir sayısı azaltılır. Devir sayısındaki bu azalma sensörlerin harekete geçmesine neden olur. Bunun sonucu olarak sistem bir uyarı alır ve mekanizma devreye girer. Burada yapılan iş frenlere uygulanan basıncın düşmesine yardımcı olmaktır. Lastiklerin dönmeleri arttıkça ve hızlandıkça sensörler bu durumu algılar ve buna bağlı olarak basıncı arttırırlar. Fren basıncının yavaş olması aracın kontrolden çıkmasına engel olmaktadır. Araç devrinin düşürülüp istenen seviye getirilmesi birden fazla fren darbesi ile olmaktadır.
ABS Fren Mekanizmasının Avantajları
ABS fren mekanizması sayesinde araçlar buzlu ve ıslak zeminlerde daha rahat ve güvenli durur. ABS sayesinde lastiklerin ani kilitlenmesi önlendiğinden bu tür zeminlerde fren yapıldığı zaman aracın durması daha kolay olmaktadır.
Aracın kayması ve çarpması durumlarına karşı aracı korur. Araçların çekişini korumasına yardımcı olan ABS sayesinde çarpma durumu büyük ölçüde önlenir.
Aracın daha kısa bir mesafede durmasını sağlar. ABS fren sistemi bulunan araçlarda fren sistemlerinde kilitlenme olmadığı için aracın fren mesafesini minimuma indirmektedir.