Direksiyon Arıza LambasıDireksiyon Arıza Lambası

Direksiyon arıza lambası genellikle direksiyon simidine bir ünlem işaretinin eşlik ettiği sarı, turuncu veya kırmızı renkli bir lambadır ve arıza durumunda sürücüyü uyarmak için gösterge panelinde yanar. Elektrikli hidrolik direksiyon sistemlerinde EPS ışığı aynı mesajı iletir. Işık sizi hidrolik direksiyon sisteminin arızalandığı konusunda uyarır ve nedenini araştırmanızı ister. Sebep, aracınızdaki hidrolik direksiyon sisteminin tipine göre değişebilir.

Hidrolik sıvısının eksik olması bu ışığın yanmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Hidrolik sıvı haznesinde, hortumlarda, pompada veya sistemin herhangi bir yerinde kaçak olması nedeniyle sıvı eksilebilir.

EPS sistemleri direksiyon desteği sağlamak için hidrolik sıvı kullanmadığından kontrol edilecek sıvı seviyesi yoktur. Bunun yerine, yakın zamanda arabanızın aküsünün bağlantısını kesip yeniden taktıysanız veya arabanızı takviyeyle çalıştırmanız gerekiyorsa, bir akü sorunundan şüphelenmelisiniz.

Direksiyon pompasından kaynaklı sorunlardan dolayı da ışık yanabilir. Atmış bir sigorta, yetersiz elektrik beslemesi veya gevşek, paslı ya da hasarlı bir direksiyon soketi de bu tarz sıkıntılara yol açabilir. Yetersiz güç nedeniyle hidrolik yağ basıncı olumsuz bir şekilde etkilenebilir. Tüm bu ihtimaller direksiyon arıza lambasının yanmasına sebebiyet verebilir.

Direksiyon arıza lambası yandığı taktirde acil müdahale edilmesi gerekir. Aksi taktirde arıza büyüyebilir ve en önemlisi can güvenliğinizi tehlikeye düşürebilir. İlk fırsatta aracınızı tamire götürmeli ve olası sebeplerin araştırılarak arızanın düzeltilmesi gerekir.

Direksiyon Arıza Lambası Yanarsa Ne Yapmalıyım?

Böyle bir durumda, aracınızı güvenli bir yere çekerek görsel inceleme yapmanız gerekir. Hidrolik direksiyon sistemine sahip bir araç kullanıyorsanız, kaputu açarak hidrolik sıvı haznesini bulmalı ve sıvı seviyesini kontrol etmelisiniz. Haznenin yeri genellikle direksiyonun bulunduğu hizadadır ve çoğu zaman kapağın üzerinde bir direksiyon simidi işareti mevcuttur. Seviye düşükse, aracınızın kullanım kitapçığında belirtildiği gibi gerekli sıvıyı eklemelisiniz. Motoru tekrar çalıştırdığınızda ışığın sönmüş olması gerekir.

Düşük sıvı seviyesinin çoğunlukla sistemdeki bir sızıntıdan kaynaklandığını ve mümkün olan en kısa sürede bir tamirci tarafından onarılması gerektiğini unutmayın.

Eğer aracınız elektronik bir sistemle çalışıyorsa motoru stop edip tekrar çalıştırmanız işe yarayabilir. Eğer bu da sorunu çözmezse aracınızın aküsüne gelen tüm bağlantıların doğru ve hasarsız olduğunu kontrol etmelisiniz.

Direksiyon arıza ışığı yanarken sürüşe devam etmek ciddi riskler doğurabilir. Eğer direksiyonu çevirirken zorlanıyor ve garip sesler duyuyorsanız, aracı hemen durdurmalı ve bir tamirci çağırmalısınız. Yaşadığınız sorun düşündüğünüzden çok daha ciddi olabilir.

By diyalog

Sitenin kurucusu ve sahibidir. Günün büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçirir. Profesyonel bir web tasarım, yazılım ve SEO uzmanıdır. Yazmayı, araştırmayı ve proje üretmeyi sever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir