Direksiyon Hidroliği Neden BiterDireksiyon Hidroliği Neden Biter

Yeni model otomobillerin artık hemen hemen hepsinde otomatik hidrolik direksiyonlar bulunmaktadır. Hidrolik direksiyonlar hareketini kayış-kasnak ile motordan alır ve bu hareket enerjisini hidrolik basınca dönüştürerek kumanda valfine (döner kumanda valfi) gönderir. Bu sebeple de mekanik sistemlerin sık sık yağlanması önemlidir. Hidrolik direksiyonun düzenli olarak yağlanması; işlevin verimi açısından oldukça gereklidir.

Hidrolik Direksiyon Yağı Biterse Ne Olur?

Direksiyon hidrolik yağı tamamen bitse bile aracınız çalışmaya devam edecektir. Ancak aşırı zorlanmaya bağlı olarak sürtünme artacağından araçta garip sesler duyma ihtimaliniz de artacaktır.

Hidrolik Neden Eksilir?

Yaş ve sürekli kullanım, hidrolik direksiyon sıvısı sızıntısına katkıda bulunan en büyük iki faktördür. Besleme ve basınç hortumları eskimeye başladıkça sıvının sızabileceği delikler oluşabilir. Aynı şekilde, kilometreniz arttıkça oringler ve contalar da giderek esnekliklerini kaybeder. Bu durumda contalar sertleşebilir ve küçük parçalar sıvının içine düşebilir. Başka bir neden de hidrolik direksiyon pompanızla ilgilidir ve bu da sızıntı yapıyor olabilir. Durum ne olursa olsun, hidrolik direksiyon sızıntısını hemen kontrol etmeli ve düzeltmelisiniz.

Hidrolik yağ haznesinde kırık, çatlak, delik gibi bir hasar meydana gelmişse hidrolik yağ boşalabilir. Böyle bir durumda ne kadar yağ eklerseniz ekleyin işe yaramayacaktır. Bu durumun çözümü haznenin tamiri ya da yenisi ile değiştirilmesiyle mümkündür.

Hidrolik Direksiyon Sızıntısı Belirtileri

Aracı park ettiğiniz yerin zeminine baktığınızda motorunuzun altında kırmızı veya pembe damlalar görüyorsanız, bu, direksiyon sıvısı sızıntısının kesin bir işaretidir. Sıvının oluşması sızıntının miktarına göre biraz zaman alabilir. Bu nedenle aracınızın altını her gün kontrol etmeniz önerilir.

İzlenmesi veya dinlenmesi gereken diğer bir işaret, kontağı ilk açtığınızda direksiyon pompasından gelen gıcırtı sesidir. Ayrıca gürültüye bir uyarı ışığı da eşlik edebilir.

Hidrolik direksiyon sızıntısını da gösteren bir diğer ses, direksiyon simidini çevirdiğinizde ortaya çıkan yüksek gıcırtı veya inlemedir. Bu tür sesler sürtünmeden kaynaklanır, hidrolik direksiyon yağı ise yağlama sağlayarak bunu engeller.

En sinir bozucu işaret, direksiyonun zor dönmesidir. Normalde direksiyon simidi, hidrolik direksiyon sıvısının yağlaması nedeniyle çevirdiğinizde kolayca manevra yapar. Aşırı sert bir direksiyon simidiniz varsa, bu yalnızca tehlikeli değil aynı zamanda direksiyon sıvısı sızıntısının da işaretidir.

Bu sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız rutin bakımlara ve özellikle yağ markası seçimine özen gösteriniz.

By diyalog

Sitenin kurucusu ve sahibidir. Günün büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçirir. Profesyonel bir web tasarım, yazılım ve SEO uzmanıdır. Yazmayı, araştırmayı ve proje üretmeyi sever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir