Kozalak mantı, özellikle Karadeniz bölgesine ait geleneksel bir yemektir. Genellikle Karadeniz’in Rize, Trabzon ve Artvin gibi illerinde yapılan bu yemek, adını kozalağa benzeyen dış görünüşünden alır.
Mantı herkesin severek yediği, özel davetlerin olmazsa olmaz yemeklerinden biridir. Kozalak mantı, zamanım yok diyenler için pratik ve lezzetli bir mantı tarifidir.
Yufka, pratik kullanımıyla kurtarıcı bir malzemedir. Kısa bir sürede börek yapıp gelen misafirlerinize sunabilirsiniz. Ayrıca yapılmış böreklerinizi derin dondurucuda saklayıp zor zamanlarınızda pişirebilirsiniz. Kozalak mantı da yaptıktan sonra saklaması oldukça kolay bir yiyecektir. Yapalım ve canımız çektiğinde afiyetle yiyelim.
Kozalak Mantı Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
- 3 adet yufka
- Sıvı yağ
Harcı İçin
- 250 gram kıyma
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 adet sivri biber
- Tuz
- Karabiber
Üzeri İçin
- 1 kase yoğurt
Kozalak Mantı Nasıl Yapılır?
- İlk yufkayı alıp tezgaha serelim.
- Yufkamızdan 16 adet eşit üçgen çıkartalım.
- Bu işlemi diğer yufkalara da uygulayalım ve toplamda 48 adet üçgen elde edelim.
- Daha küçük yapmak isteyenler bir yufkadan 32 adet üçgende çıkartabilirler.
- Her bir parçanın geniş tarafını pipete dolayıp üçgenin ince ucuna doğru saralım (sigara böreği gibi).
- Sardığımız yufkaların uçlarını suyla hafif ıslatıp yapıştıralım.
- Daha sonra hazırladığımız yufkaları kızgın yağda kızartalım.
- Kıymalı harç için önce soğan ve biberi ince ince doğrayıp bir tavada sıvı yağ ile kavuralım.
- Üzerine salça ve kıymayı ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Kıymalar pişince tuz ve biberi ekleyip ocaktan alalım.
- Servis tabağının ortasına hazırladığımız kıymayı koyalım.
- Kıymanın üzerine yoğurdu dökelim ve etrafına kızarttığımız kozalak mantımızı dizelim.
- Dilerseniz sos ve maydanozla süsleyip servis edebilirsiniz.
Not: Yoğurdun üzerine kıyma koyarak da servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…