The WireThe Wire

Amerika’nın 26. büyük şehri, Maryland eyaletinin ise en büyük şehri Baltimore’un yaşamadan bilemeyeceğiniz hikayesini izlemeye hazırlanın.

The Wire suç, suçlu, adalet, adalet mekanizmaları, kentsel dönüşüm, siyasi otorite ve öteki kavramları üzerinden Baltimore’un yaşam dinamiklerini ve Baltimore’da var olma şekillerini göz önüne seriyor.

İyiyle kötünün ayrımına varmakta zorlanacağınız, her sezonunda varoşlardan eğitim sistemine, büyük suç örgütlerinden, dolandırıcı sendikalara Baltimore’un farklı bir köşesine keşfe çıkacağınız The Wire, HBO’nun itibarını artırmanın yanı sıra TV dünyasına da gerçekçilik, görsel hikaye anlatımı ve sosyal eleştiri gibi kavramlar kazandırdı.

Dizi Künyesi

Yönetmen: Joe Chappelle, David Simon
Senaryo: David Simon, Ed Burns
Yapımcı: David Simon, Nina Kostroff-Noble
Ülke: ABD
Kanal: HBO
IMDB Puanı: 9.4
Tür: Suç, Drama, Polisiye
Yapım Yılı: 2002-2008
Sezon Sayısı: 5
Bölüm Sayısı: 60
Süre: 60 dakika

Bir diziyi izlenilebilir kılan nedir? Heyecan, aksiyon, gizem, görsel şölen… Herkes farklı sebeplerden ötürü izler. Kimi korkmak ister bir kaç dakikalığına, kimisi olayların gizeminden vücudunda oluşan adrenalinden zevk alır, kimisi de duygusallaşmak, kalbini yumuşatmak ister.

The Wire dizisi bunların hiçbirisini size sunmaz. Bölüm bittiğinde bir sonraki bölümde ne olacağına dair bir merak uyandırmaz. Dizi baştan sona o kadar güzel bir örgü ile anlatılıyor ki aksiyon, gerilim ve benzeri efektlerin aslında dizilerdeki olay boşluğunu doldurmak için yapıldığını size ispatlıyor bir bakımdan.

12 sene Kurtlar Vadisi izleyen adamla 4 sene The Walking Dead izleyen adam arasında pek bir fark yoktur bence. İki dizi de boş senaryolarla, ucuz efekt ve bölüm bitimine 5 dk kala gelen gizemle günümüz modasına uygun, çok fazla kalite uyandırmayan yapımlardır. The Wire öyle değil. Kim polis, kim suçlu, kim yalancı, kim yancı, kim at hırsızı biliyorsunuz. Gerçek hayatta ne varsa bu dizide de mevcut. Gündelik yaşantımızda bildiğimiz/bilmediğimiz ya da görüpte görmezden geldiğimiz her şey var.

Eğer alışıla gelmişin biraz dışında bir olay ağına dahil olmak istiyorsanız The Wire’ı izlemenizi tavsiye ederim.

By Mithrendil

1991 Ankara doğumluyum. Erciyes Üniversitesi Elektrik & Elektronik Mühendisliği bölümü mezunuyum. Boş vakitlerimi yabancı dizi izlemekle geçiriyorum. Oz, The Wire ve Boardwalk Empire favori dizilerim arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir