Mazot pompası arızalandığında birçok şekilde belirti verir. Ancak bu belirtiler ilk zamanlar anlaşılmaz. Bu da diğer arızalarla karışmasına neden olur. Arızanın şiddeti artıkça net olarak anlaşılabilir. Çoğunlukla aracın yolda kalmasına sebep olur.
Bu belirtiler genellikle şu şekilde kendini gösterir:
- Motor çalışmaya başlarken güçlük çeker ve özellikle sabahları ve kış aylarında zor çalışmaya başlar. Motorun çalışması için gaz vermeniz gerekebilir.
- Rölanti dengesizlikleri yaşanır ve araç her an stop edecek gibi motor devri dalgalanabilir. Devri düzeltmek için gaz veriyorsanız mazot pompası arızalı olabilir.
- Araca ani gaz verdiğinizde tekleme ve boğulma gibi semptomlarla karşılaşıyorsanız mazot pompası arızasından şüphelenebilirsiniz.
- Pompa basıncından dolayı araç hızlanmakta sorun yaşıyorsa ve hantal davranıyorsa mazot pompasına baktırmanız gerekebilir.
- Arızalı mazot pompasından kaynaklanan düzensiz benzin akışı nedeniyle egzozdan siyah duman çıkabilir.
- Yüksek devirlerde meydana gelen ani teklemeler de arızalı bir mazot pompasına işaret eder.
- Depodaki yakıt azaldıkça araçta farklı sorunlar yaşıyorsanız mutlaka mazot pompasına bakılmalıdır.
- Mazot pompası elbette çalışırken ses çıkarır. Ancak çıkan bu ses herhangi bir arıza durumunda daha da artar. Araç rölantide iken bile bu ses duyulabilir. Bu gibi durumlarda da mazot pompası incelenmelidir.
- Düzgün çalışan bir pompa, motora düzenli yakıt göndererek besler. Motora fazla veya eksik yakıt gönderimi motor performansını düşürür. Hava-yakıt karışımı bozulur ve yakıt tüketimi artar. Bu başka sorunların da habercisidir. Yakıt tüketiminde göze çarpacak şekilde bir artış varsa araç servise götürülmeli ve kontrol ettirilmelidir.