Westworld Dizi İncelemesiWestworld Dizi İncelemesi

Michael Crichton’un 1973 filmine dayanan “Westworld” Amerika’nın en önemli paralı televizyon kanallarından biri olan HBO’da gösterime girdi.

Önemli Uyarı: Eğer diziyi izlemediyseniz bu yorum dizi hakkında spoiler içerebilir.

Kendi dünyamıza benzer, tamamen gerçekçi sanal bir dünya hayal edin. Bu sanal dünyada bir bara gidip içki içebilir veya barda ki bir fahişe ile seks yapabilirsiniz. Kanun kaçakları ile silahlı çatışmalara girebilir, kasabayı katillerden kurtarabilirsiniz. Ya da gerçekten isterseniz bir çiftlik evine gidip, yaşlı ebeveynlerini öldürdükten sonra kızlarına tecavüz edebilirsiniz. Her ne kadar korkutucu ve dehşet verici olsa da bu dünya “zengin züppeler” için her türlü fanteziyi yaşamaları için yaratılmış..

Dr. Ford’un (Anthony Hopkins) “Vahşi Batı” olarak tasarladığı Westworld, en modern androidler tarafından doldurulan, tamamen gerçekçi ve yapay zekaya sahip robotların olduğu bir tema park… Her robotun bir hikayesi var ve kendisi için yazılan senaryoyu oynuyor. Bir yerleri yaralandığında kanları akacak kadar gerçekler. Doğaçlama ile bir döngüde oynamak ve canlılara asla zarar vermemek için programlanmışlar. Televizyon ve video oyunları arasındaki fark bu; pasif eğlence ve interaktif eğlence… Buraya bir servet ödeyerek gelen müşteriler hikayeye aktif olarak katılırlar. İstedikleri her şeyi yapabilirler. İsterseler bu parkta kötülüğü sonuna kadar yaşayabilir, hatta Tanrı’yı bile oynayabilirler. Tatilin sonunda, kanlar temizlenir, robotlar tamir edilir ve tüm hikaye bir sonraki ziyaretçide yeniden başlatılır. “Açlık Oyunları” filmindeki gibi acı ve sadistçe bir gerçek var. Para ve eğlence uğruna birilerini bir başkasını öldürmesi için manipüle eden insanlar…

Sınır tanımayan, her türlü ahlaksızlığın yapıldığı böyle bir dünyayı ziyaret etme şansınız olsaydı siz ne yapardınız? Böyle bir güç parmaklarınızın ucunda olsaydı şeytanlarınıza yenik düşer miydiniz? Hapse girme, ayıplanma, toplumdan dışlanma gibi kavramların olmadığı bir dünyada psikopat katiller, tecavüzcüler olur muydunuz? Kişiliğimizi ve karakterimizi ne kadar koruyabilirdik?

Grand Theft Auto V ile karşılaştırmalar yaptım, ancak bu daha da ileri gidiyor. Grand Theft Auto’yu oynarken, üzerinde çalıştığım kişilerin dijital hayatları hakkında hiç endişelenmiyorum. Neden endişeleneyim? Onlar sadece piksel. Oyunda istediğin kişiyi öldürebilir, istediğin kadar hızlı araba kullanabilirsin. Fakat oyunun bazı kuralları var. Yanlış bir şey yaptığında ölüyor ve göreve yeniden başlamak zorunda kalıyorsun. Örneğin, yasaları fazla çiğnerseniz polisler sizi öldürecektir. Westworld’de ise her şey çok daha fazla. Burada ne yaparsan yap ev sahipleri sana asla zarar veremez. Silahlar canlılara ateş edemeyecek şekilde programlanmış. Ancak yine de bazı riskler var. Bir yerde birkaç varil barut patlayabilir. Patlamanın şiddeti ile cam, taş, vb. maddeler birilerine zarar verebilir. İlkel malzemeler ileri teknoloji silahlar gibi programlanamaz.

Başta her şey güzel gitse de yavaş yavaş her şey değişmeye başlar… Yöneticileri rahatsız edici bir durum yaşanır. Bazı robotlar tuhaf davranmaya başlar. Sanki doğaçlama olarak oynadıkları rolleri içlerinde kök salmaya başlar. Bu uyanış, çoğunlukla Dolores (Evan Rachel Wood) ve Maeve (Thandie Newton) tarafından görülür. Bazı zamanlar kendilerine yapılan kötülüğe misilleme ile karşılık verirler. Bu ani evrimsel değişiklik (ya da virüs) şirketin kurucusu Dr. Ford tarafından ana bilgisayarların çoğuna yüklenen bir yazılım güncellenmesine yol açar. Her döngüden sonra robotların anıları sıfırlanmasına rağmen ana bilgisayar bazı anıların saklanmasına izin verir.

Westworld, bir sandalyede oturan çıplak ve güzel bir kadınla başlar. Bir adam ona sorular sorarken yüzünün üzerine bir sinek konar. Adam kadına gerçekliğinin doğasını hiç sorgulayıp sorgulamadığını sorar. Kadın sorgulamadığını söyler. Dizinin prömiyeri sona erdiğinde ve neler olup bittiğini biraz daha anladığımızda aynı sahne biraz daha değişmiş biçimde gösterilir. Yeni bir sorgulayıcı… Sistemde biraz aksaklık… Daha önce bir sineğe zarar veremeyen kadın şimdi onu öldürüyor. Hikayeyi ileri götürecek olan değişiklik budur.

Westworld, müthiş bir gösteri olmak için gereken her şeye sahip. Harika oyunculuk, mükemmel senaryo, sarhoş edici bir gizem. Showrunners Jonathan Nolan ve Lisa Joy inanılmaz bir iş çıkarmış. Ancak enginliği ve karakterlerin genişliği kolayca kafa karıştırabilir. Bu durum biraz izleyici kaybına yol açsa da oldukça tutkulu ve fanatik bir hayran kitlesini toplamayı başardı.

İyi seyirler…

By diyalog

Sitenin kurucusu ve sahibidir. Günün büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçirir. Profesyonel bir web tasarım, yazılım ve SEO uzmanıdır. Yazmayı, araştırmayı ve proje üretmeyi sever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir