Çay diğer bazı dünya ülkelerde de olduğu gibi ülkemizde de çok tercih edilen bir içecektir. Kahvaltıların vazgeçilmezi, öğle ve akşam sohbetlerinin olmazsa olmazlarından. Üzüntülü, eğlenceli zamanlarımızda hep yanımızda olan vazgeçilmez içeceğimizi güzel ve lezzetli demleyerek keyfimize keyif katmalıyız.
İyi Çay Demlemenin Püf Noktaları
- İyi çay demlemenin öncelikli püf noktası iyi ve kaliteli çay kullanmaktan geçiyor.
- Çayımızı saklarken nem ve kokudan uzak tutacak kapalı kaplar tercih etmeliyiz.
- Çayı iyi suyla demlemeliyiz. Klorlu ve kireçli suyla demlediğimiz çayda istediğimiz verimi alamayız.
- Porselen demlik kullanmalıyız.
- Demlik içine her bardak için 2 çay kaşığı çay koyulmalı. 1 çay bardağı kuru çaydan 7 bardak çay elde edebiliriz.
- Su kaynama noktasına geldiği zaman demliğe aktarmalıyız.
- Demleme esnasında demliği sallamamalıyız.
- Çayın demlenme süresi 10-15 dakikadır.
- Demlenen çay yarım saat içerisinde tüketilmelidir.
Çay Çeşitleri, Demleme Süreleri ve Demleme Sıcaklıkları
Cinsi | Derece | Dakika |
Beyaz Çay | 80° | 3 dk |
Yeşil Çay | 90° | 3 dk |
Oolong Çayı | 95° | 3 dk |
Siyah Çay | 95° | 10 dk |
Pu’erh Çayı | 95° | 3 dk |
Bitki Çayları | 90° | 3-6 dk arası |
Meyve Çayları | 90° | 3-6 dk arası |