ABS ve ESP Arızası Belirtileri Nelerdir?ABS ve ESP Arızası Belirtileri Nelerdir?

Araçlarda kullanılan ABS ve hava yastığı sistemleri standart bir donanım olmuştur. Hemen hemen her araçta görmek mümkündür. Bunun yanında ESP güvenlik için bir seçenek olarak satıştadır. Kaliteli bir iş çıkarmak isteyen araç üreticileri bu seçeneği araçlarında standart hale getirmişlerdir. Ancak orta ve alt sınıf araçlarda bu seçenek bulunmamaktadır. Araçlarda önemli bir sıkıntı olan ABS ve ESP arızalarının nasıl giderilmesi gerektiğini bilmek önemlidir.

ABS Arızası Nasıl Giderilir?

İlk olarak şunu belirtmemizde fayda var. Herkesin bildiği gibi ABS uygulaması fren mesafesini kısaltmamaktadır. Bu uygulama fren yapıldığı zaman manevra fırsatı sağlar. Ayrıca aracı kızaklamadan korur. Eğer ABS bozulursa bunları yapamazsınız ama frenler çalışır, onda bir sorun oluşmaz. Fakat istisnai olarak bazı markalarda fren üzerinde etkisi vardır. Bu konuda dikkatli olmakta fayda vardır.

ABS arızası nasıl giderilir konusuna girmeden önce arıza belirtilerine bakalım.

  • Arıza oluştuğunda uyarı lambası gösterge tablosunda yanar.
  • Frene bastığınızda araçta kızaklama oluşur.
  • Eğer yol bilgisayarı kullanıyorsanız hata mesajları gelir.
  • Bazen de frene bastığınızda yol bilgisayarı uyarı sesi verebilir.

Bunlara bakarak arıza oluştuğunu anlamak mümkündür. ABS arızalarının asıl merkezi genelde soket veya sensör olmaktadır. Az da olsa ABS beyninden veya fren aksamında bulunan ABS motor mekanizmasından kaynaklanabilir. Arızaya müdahale için sorunun nerede olduğunu tespit etmek gereklidir. Tamir ederek ya da parça değişimi yapılarak sorun çözülür. Öncelikle ön veya arka fren aksamında bulunan ABS soket ve kablolar kontrol edilmelidir. Buradaki kablolarda bir temassızlık varsa tamir edilmelidir. Kasislerden ani ve sert geçişlerde temassızlık ve arıza olabilir. Ayrıca aracınızla bir çukura sert bir şekilde girdiğinizde oluşan sarsıntı da temassızlığa ve arızaya yol açabilir. Araç OBD cihazına bağlanıp, beyinde yer alan arıza kodlarının okunmasıyla arızanın kaynağı tespit edilir.

ESP Arızası Nasıl Giderilir?

Araçlar ani manevra ve fren yaptıkları zaman ESP sistemi devreye girerek aracın savrulmasını önler. Bu araç için önemli bir sistemdir. Bu sistemin işleyişi için belli bir mekanizma devreye girer. Araçtaki hız, direksiyon açı ve viraj denge sensörleri gibi parçalar ESP kontrol ünitesine bilgi gönderir. ESP kontrol ünitesi de bu bilgileri işleyerek tekerleklere biraz frenleme yapar. Eğer ESP sistemi arızalanırsa birçok parça kontrolden geçirilmelidir. ESP’nin düzgün çalışıp çalışmadığını anlamak için bazı belirtiler vardır.

  • Araçta ESP ışığı sabit olarak yanar.
  • Manuel ESP tuşları devreye girmeyebilir.
  • Yol bilgisayarı kullanıyorsanız size arıza hakkında yazılı ve sesli ikazlar gelebilir.

Bu arıza oluştuğunda araç bilgisayar sistemine bağlanarak kontrol ünitesindeki verilere bakılır. Verilere bakıldığında sorun anlaşılacaktır. Arızayı gidermek için tamir ya da parça değişimi yapılır. Son olarak, bu sistemlerde sorun varsa trafik için oldukça tehlikelidir. Bunlar çok önemli sistemlerdir. Arıza oluştuğu an giderilmelidir.

By diyalog

Sitenin kurucusu ve sahibidir. Günün büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçirir. Profesyonel bir web tasarım, yazılım ve SEO uzmanıdır. Yazmayı, araştırmayı ve proje üretmeyi sever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir