Dolu yağışları sırasında otomobillerin kaportasında, camlarında, aynalarında, farlarında ve sileceklerinde ciddi hasarlar meydana gelebilir. Bu durumlarda meydana gelen hasarları onarmak maddi açıdan kişileri zora sokmaktadır. Ülkemizde sıklıkla yaşanan bir doğa olayı olan dolu yağışı, araçların kaportalarına ciddi zararlar vermekte, böyle durumlarda araçların nasıl korunacağı hakkında fazla bilgi verilmemektedir. Dolu yağışlarından araçları korunmak için alınması gereken bazı tedbirler bulunmaktadır.
Bu tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:
- Hava durumu raporlarını takip etmek ve dolu yağışı beklenen günlerde gerekli önlemleri almak aracınızı korumaya yardımcı olacaktır. Mümkünse dolu yağışı beklenen günlerde aracınızla yola çıkmayın ve kapalı bir garaja park edin. Dolu hasarından korunmanın en etkili yolu budur.
- Dolu yağışı olduğu zaman aracınızın içinde kalın. Aracınızla trafikte seyrediyorsanız aracınızı yolun kenarına çekin, motoru kapatın ve el frenini çekerek dolu yağışının geçmesini bekleyin. Camlardan gelebilecek tehlikelere karşı başınızı korumanızı tavsiye ederiz.
- Aracınızda evde kullanmadığınız eski bir battaniye bulundurun. Mümkünse kalın ve arabanızı tam örtecek bir battaniye seçin. Aracın üzerini battaniye ile örtün ve battaniyeyi camlara doğru sıkıştırarak fırtına sırasında uçup gitmesini önleyin. Aracınızda battaniye bulunmuyorsa o zaman aracınızda ki paspasları da önlem amaçlı kullanabilirsiniz.
- Aracınız açık alanda bulunuyorsa ve şiddetli bir dolu yağışı bekleniyorsa ücretine bakmadan aracınızı kapalı otoparka park edin. Park ücreti, dolunun aracınıza vereceği zarar yanında çok cüzi kalacaktır. Kapalı otopark bulamıyorsanız benzin istasyonları veya köprü altlarından da faydalanabilirsiniz.
- Dolu yağışından sonra aracınızı kontrol edin. Hasar var ise fotoğraf ve video çekin. Bunları yaptıktan sonra sigortacınızı arayarak kaskonuzun dolu hasarınızı karşılayıp karşılamadığını öğrenin.