Kandil simidi, özel günlerde ve kandil gecelerinde özellikle Türkiye’de tüketilen geleneksel bir atıştırmalıktır. Kandil simidi, özel bir hamurun hazırlanması, simit şekli verilmesi ve ardından susam veya çörek otu gibi malzemelerle kaplanmasıyla yapılır. Ayrıca simit şekilleri, özellikle çocuklar arasında popülerdir.
Kandillerimiz müslümanlar için anlamlı ve özel günlerdir. Bu günlerde ibadetlerin yanı sıra yapılan ikramlıkların komşularımızla ve sevdiklerimizle paylaşılması da güzel bir gelenektir. Ben de bu özel günde okuyucularımıza ikram olarak kandil simidi tarifimi vereceğim.
Kandil Simidi Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
- 125 gram eritilmiş tereyağ veya margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta (sarısı içine beyazı dışına)
- 1.5 çay bardağı sulu yoğurt
- İsteğe göre 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1 paket kabartma tozu
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar yaklaşık 4 su bardağı un
Üzeri İçin
- Ayırdığımız yumurta akı
- 1 su bardağı kadar susam
Kandil Simidi Nasıl Yapılır?
- Kandil simidi yapmak için yoğurma kabına un ve kabartma tozu hariç malzemelerimizi alalım.
- Daha sonra bir miktar un ve kabartma tozunu ekleyip yoğuralım.
- Unu kulak memesi kıvamına gelene kadar yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya devam edelim.
- Kulak memesi kıvamına gelen hamurumuzun üstünü kapatıp yarım saat dinlendirelim.
- Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp simit şekli verelim.
- İsteğe göre simidi daha büyük veya daha küçük yapabilirsiniz.
- Yumurta akını ve susamı ayrı tabaklara koyup hazırlayalım.
- Simit şekli verdiğimiz hamurumuzu önce yumurta akına sonra susama batıralım.
- Yağlanmış veya pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye dizelim.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kandil simitlerinin üzeri pembeleşinceye kadar kontrol ederek pişirelim.
- Kandil simitlerimizi fırından çıkarıp ılıyınca servis edelim.
Kandilimiz mübarek, simidiniz afiyet olsun..