Dilimizde ki anlamı uyarlayıcıdır. Bu sistem sayesinde farlar yolun durumuna göre kendiliğinden ayarlanır. Kısaltılmış ismi AFS’dir. Bu sistem sayesinde sürücüye gece yolculukları ve ışığın düşük olduğu yollarda ve dönemeçlerde güvenli bir sürüş sağlanır. Adaptif farlar sayesinde yolların aydınlatılması daha iyi olduğundan sürüş kolaydır. Dağlarda, kırsal kesimde, virajlı yerlerde farların aydınlatmasını otomatik olarak ayarladığı için görüş mesafesinin azalmasını engeller. Karşıdan gelen araç sürücüsünü rahatsız etmediği için kazaların oluşması azalır.
Adaptif Far Sisteminin Çalışma Şekli
Elektronik kontrol ünitesi tarafından kontrol edilen ve çeşitli parçalardan oluşan bir mekanizmadır. Lastiklerin hızlarını takip ve kontrol eden sensörler, aracın virajı dönmesini algılayan sapma sensörleri, araç direksiyonunun hareketlerini takip eden sensörler ve fara bağlı olan küçük motor bulunmaktadır. Aracın gidiş istikametine göre direksiyonun nasıl hareket edebileceğini algılayan sensörler vardır. Sensörler aldıkları verileri elektronik kontrol ünitesine (ECU) iletirler. Bu verilerin içinde aracın kaç kilometre hız yaptığı, dönülecek olan virajın açısal durumu ve uzunluğu bulunmaktadır. Elektronik kontrol ünitesi kendisine iletilen bu bilgiler ışığında farlara bağlı olan motorlara kaç derece ve ne yana döneceği şeklinde bir bilgi iletir.
Adaptif far sisteminin çalışması, havanın durumu, bulunan yerin aydınlık ya da karanlık olması, coğrafi konum, trafiğin durumu ve aracı sürüş durumuna bağlıdır. Gidilen yolda hiç aydınlatma bulunmuyorsa farın aydınlatması daha yüksek seviyede olacaktır. Çok virajlı yollarda ya da yokuş çıkarken farlar kendisini otomatik olarak ayarlayarak sürüşün daha güvenli olmasını sağlar. Trafikte ki katkısı ise karşı taraftan gelen sürücülerin görüş mesafesini olumsuz etkilemeyecek şekilde far uzunluğunu trafiğin durumuna göre ayarlamasıdır.
Adaptif Far Sisteminin Yararları
Bu sistemin en önemli özelliği kazaları engellemesidir. Karanlık yollarda ve sisli havalarda sunduğu uygun far aydınlatması sayesinde sürücülerin kaza yapmalarına engel olur. Virajlarda uygun ışık sağlayarak sürücünün virajı dönerken yolun tamamını görmesini sağlar. Trafikte ve uzun yolculuklarda far ışığı uzunluğunu otomatik olarak ayarlayarak karşı tarafın sürüşünün olumsuz etkilenmesini engeller.