Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir?Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

Bitter çikolata, sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilecek besinlerle doludur. Kakao ağacının çekirdeğinden yapılmış, bulabileceğiniz en iyi antioksidan kaynaklarından biridir. Araştırmalar, bitter çikolatanın sağlığınızı iyileştirebileceğini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini gösteriyor. Bu makale, bilim tarafından desteklenen bitter çikolata veya kakaonun sağlığa yararlı 7 faydasını ele almaktadır.

1- Çok Besleyici

Yüksek kakao içeriğine sahip kaliteli bitter çikolata satın alırsanız, oldukça besleyicidir. Yeterli miktarda çözünür lif içerir ve minerallerle yüklüdür. %70-85 kakao içeren 100 gramlık bitter çikolata şunları içerir:

  • 11 gram lif
  • Demir için günlük değerin %67’si
  • Magnezyum için günlük değerin %58’i
  • Bakır için DV’nin %89’u
  • Manganez için DV’nin %98’i
  • Ayrıca bol miktarda potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içerir.

Elbette 100 gram (3,5 ons) oldukça büyük bir miktardır ve günlük olarak tüketmeniz gereken bir değer değildir. Bu besinler ayrıca 600 kalori ve orta miktarda şeker içerir. Bu nedenle bitter çikolata ölçülü olarak tüketilmelidir.

Kakao ve bitter çikolatanın yağ asidi profili de iyidir. Yağlar çoğunlukla oleik asit (aynı zamanda zeytinyağında da bulunan kalp için sağlıklı bir yağ), stearik asit ve palmitik asitten oluşur. Stearik asit, vücut kolesterolü üzerinde nötr bir etkiye sahiptir. Palmitik asit kolesterol seviyelerini yükseltebilir, ancak toplam yağ kalorisinin yalnızca üçte birini oluşturur.

Bitter çikolata ayrıca kafein ve teobromin gibi uyarıcılar içerir, ancak kafein miktarı kahveye kıyasla çok az olduğu için sizi geceleri uyanık tutması pek olası değildir.

2- Güçlü Antioksidan Kaynağı

ORAC, oksijen radikali absorbans kapasitesi anlamına gelir. Gıdaların antioksidan aktivitesinin bir ölçüsüdür. Bir başka deyişle, vücudumuzda bulunan serbest radikaller olarak adlandırılan ve çeşitli hastalıklara yol açan maddelerin imha edilmesi, yani emilim değerini belirten ve besinler için kullanılan bir ölçektir.

Bitter çikolata, biyolojik olarak aktif olan ve antioksidan işlevi gören organik bileşiklerle yüklüdür. Bunlar, diğerleri arasında polifenolleri, flavanolleri ve kateşinleri içerir.

Bir çalışma, kakao ve bitter çikolatanın, yaban mersini ve acai meyveleri dahil olmak üzere test edilen diğer meyvelerden daha fazla antioksidan aktiviteye, polifenollere ve flavanollere sahip olduğunu gösterdi.

3- Kan Akışını İyileştirebilir ve Kan Basıncını Düşürebilir

Bitter çikolatadaki flavanoller, arterlerin astarı olan endotelyumu nitrik oksit (NO) üretmesi için uyarabilir. NO’nun işlevlerinden biri, atardamarlara gevşemeleri için sinyaller göndermektir, bu da kan akışına direnci düşürür ve dolayısıyla kan basıncını düşürür.

Birçok kontrollü çalışma, etkileri genellikle hafif olsa da, kakao ve bitter çikolatanın kan akışını iyileştirebileceğini ve kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, yüksek tansiyonu olan kişilerde yapılan bir çalışma hiçbir etki göstermedi. Bu konudaki çalışmalar arasındaki büyük farklılıklar göz önüne alındığında, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu açıktır.

4- HDL’yi Yükseltir ve LDL’yi Oksidasyondan Korur

Bitter çikolata tüketmek, kalp hastalığı için birkaç önemli risk faktörünü iyileştirebilir. Kontrollü bir çalışmada, kakao tozunun erkeklerde oksitlenmiş LDL (kötü) kolesterolü önemli ölçüde azalttığı bulundu. Ayrıca yüksek kolesterolü olanlar için HDL’yi artırdı ve toplam LDL’yi düşürdü. Oksitlenmiş LDL, LDL kolesterolün serbest radikallerle reaksiyona girdiği anlamına gelir. Bu, LDL partikülünün kendisini reaktif hale getirir ve kalbinizdeki atardamarların astarı gibi diğer dokulara zarar verebilir.

Kakaonun oksitlenmiş LDL’yi düşürmesi çok mantıklı. Onu kan dolaşımına sokan ve lipoproteinleri oksidatif hasara karşı koruyan çok sayıda güçlü antioksidan içerir. Bitter çikolatadaki flavanoller ayrıca kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıklar için başka bir yaygın risk faktörü olan insülin direncini de azaltabilir. 

5- Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir

Bitter çikolatadaki bileşikler, LDL’nin oksidasyonuna karşı oldukça koruyucu görünmektedir. Uzun vadede, bu, arterlerde çok daha az kolesterol birikmesine neden olarak kalp hastalığı riskinin azalmasına neden olur.

Aslında, birkaç uzun vadeli gözlemsel çalışma, oldukça ciddi bir gelişme gösteriyor. 470 yaşlı erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, kakaonun kalp hastalığından ölüm riskini 15 yılda %50 azalttığı bulundu.

Başka bir araştırma, haftada iki veya daha fazla çikolata yemenin arterlerde kalsifiye plak riskini %32 oranında azalttığını ortaya koydu.

Yine başka bir araştırma, haftada beş defadan fazla bitter çikolata yemenin kalp hastalığı riskini %57 oranında azalttığını gösterdi.

2017’de yapılan bir klinik araştırma, bitter çikolatalı veya bitter çikolatasız badem tüketen deneklerin gelişmiş LDL kolesterol seviyeleri gösterdiğini buldu.

Tabii ki, bu dört çalışma gözlemseldir, bu nedenle riski azaltan şeyin çikolata olup olmadığı tam olarak kesin değildir. Biyolojik süreç bilindiğinden (düşük kan basıncı ve oksitlenmiş LDL), düzenli olarak bitter çikolata yemenin kalp hastalığı riskini azaltabileceği akla yatkındır.

6- Cildinizi Güneşten Koruyabilir

Bitter çikolatadaki biyoaktif bileşikler de cildiniz için harika olabilir. Flavanoller güneş hasarına karşı koruma sağlayabilir, cilde kan akışını iyileştirebilir ve cilt yoğunluğunu ve nemini artırabilir.

Minimal eritemal doz (MED), maruziyetten 24 saat sonra ciltte kızarıklığa neden olmak için gereken minimum UVB ışınları miktarıdır. 30 kişiden oluşan bir çalışmada, MED, 12 hafta boyunca yüksek flavanol içeriğine sahip bitter çikolata tükettikten sonra iki katından fazla arttı.

Denize gitmek ve bolca güneşlenmek gibi bir planınız varsa, önceki haftalarda ve aylarda ekstra bitter çikolata tüketmeyi deneyebilirsiniz. Yine de fazla tüketmeden önce doktorunuza veya dermatoloğunuza danışmanızı öneririz.

7- Beyin Fonksiyonunu İyileştirebilir

İyi haberler henüz bitmedi. Bitter çikolata, beyninizin işlevini de iyileştirebilir. Sağlıklı gönüllüler üzerinde yapılan bir araştırma, 5 gün boyunca yüksek flavanol kakao yemenin beyne giden kan akışını iyileştirdiğini gösterdi. Kakao ayrıca hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı erişkinlerde bilişsel işlevi önemli ölçüde iyileştirebilir. Sözel akıcılığı ve hastalık için çeşitli risk faktörlerini de iyileştirebilir.

Ek olarak, kakao kafein ve teobromin gibi uyarıcı maddeler içerir, bu da kısa vadede beyin fonksiyonlarını iyileştirebilmesinin önemli bir nedeni olabilir.

Kakaonun, özellikle kalp hastalığına karşı koruyucu olmak üzere, güçlü sağlık yararları sağlayabileceğine dair önemli kanıtlar vardır. Elbette bu, her gün dışarı çıkıp bol bol çikolata tüketmeniz gerektiği anlamına gelmez. Belki akşam yemeğinden sonra bir iki kare yiyip tadını çıkarmaya çalışın. Çikolatadaki kaloriler olmadan kakaonun faydalarından yararlanmak istiyorsanız, krema veya şekersiz sıcak kakao yapmayı düşünün. Ayrıca, piyasadaki birçok çikolatanın besleyici olmadığını da unutmayın. Kaliteli malzeme seçin: %70 veya daha yüksek kakao içeriğine sahip bitter çikolata. Bitter çikolatalar tipik olarak biraz şeker içerir, ancak miktarlar genellikle küçüktür ve çikolata ne kadar koyu olursa, o kadar az şeker içerir. Çikolata, önemli sağlık yararları sağlarken tadı harika olan birkaç gıdadan biridir.

By Mühendis

Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunuyum. Hobilerim müzik dinlemek, maç seyretmek ve dizi izlemek. Fanatik bir Galatasaray taraftarıyım. Boş zamanlarımda programcılık ve web sitesi yazılım geliştirme işleriyle uğraşıyorum. Sitemizde yer alan birçok kategoride içeriği sizlerle buluşturmaya devam edeceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir