Metal parçalar arasında ki sürtünmeyi ve aşınmayı engelleyen motor yağı, katkı maddeleri sayesinde güçlendirilmiş bir bileşimdir. Motor yağı olmadığı zaman motor ve motor parçaları çok kısa bir süre içinde aşınır ve ciddi zararlara neden olur.
Araçlarda tercih edilen yağlar çok çeşitlidir. Bunun sebebi ise bazı araçlarda benzin, bazılarında dizel bazılarında ise LPG tercih edilmesidir. Araca uygun yağ seçilmesi aracın sorunsuz çalışması açısından büyük önem taşır. Çoğunluk olarak araçlarda kullanılması gereken yağ türleri araç kullanım kitapçıklarında her zaman belirtilir.
Motor yağı satan yerlerde ve servislerde pek çok farklı motor yağı markasını görebilirsiniz. Fakat motor yağı yalnızca markalar bakımından ayrışmaz. Aracın motorunun benzinli veya dizel olması motor yağı seçme konusunda en önemli faktörlerden biri. Benzinle çalışan motorlarda SA, SB, SC, SD, SE, SF ve SG tipi motor yağları kullanılır. Bu yağlardan SA ve SB tipi yağlar hafif yük altında çalışan araçlara uygundur. SG tipi yağ ise piyasadaki en üstün yağ olarak bilinir. Dizel araçlarda ise CA, CB, CC ve CD tipi yağlar kullanılır. CA iyi kalite mazot ile çalışan, CB düşük kaliteli mazot ile çalışan dizel araçlarda kullanılabilir.
Düşük ve yüksek sıcaklıktaki akışkanlığına göre sınıflandırılan motor yağlarının derecesi SAE kısaltması ile belirtilir. SAE numarası düşük yağlar ince ve akıcıdır. Motor yağı değişimi yapılırken bu dereceler de gözetilir. Yüksek devirli yeni nesil motora sahip araçlarda yağ boşluğu az olduğu için SAE derecesi yüksek yağlar kullanılır. Orta devirli motorlarda bu boşluk biraz arttığı için orta seviye SAE derecesine sahip bir yağ kullanılabilir. Düşük devirli motorlarda ise SAE derecesi yüksek yağları da kullanabilirsiniz.
SAE derecesi 10, 20, 30, 40, 50 olan yağları yaz aylarında kullanabilirsiniz. Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce’de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
Motor yağı ilgili en önemli özelliklerden bir tanesi akışkanlık derecesidir. Bu viskozite olarak da bilinmektedir. Yağ kalın olduğu zaman viskozitesi yüksektir. İnceyse viskozitesinin düşük olduğu anlaşılmalıdır. Motor yağı alırken havanın sıcaklığı ve araç motorunun teknik özellikleri göz önüne alınmalıdır. Aracın motoru yeni ve yüksek devirli ise düşük değerli yağ seçimi uygun olacaktır. Yağın çok kalın olması akıcılığını yavaşlatır. Düşük bir ısı durumunda motorun bütün parçalarına yağın ulaşması mümkün olmayabilir. Eğer yağ çok ince ise o zaman da daha yüksek sıcaklıklarda yağ daha fazla incelerek koruma özelliğini kaybetmeyle karşı karşıya kalır.