Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan susamlı poğaça, hafif ve kabarık yapısıyla damaklarda unutulmaz bir iz bırakıyor. Üzerindeki çıtır susam taneleriyle göz dolduran bu eşsiz atıştırmalık, kahvaltı sofralarından öğle atıştırmalarına kadar her öğünde keyifle tüketiliyor. Susamlı poğaça, Türk kültüründe aile toplantılarından sokak satıcılarının tezgahlarına kadar geniş bir yelpazede sevilen bir lezzet olarak yerini almıştır.
Susamlı poğaça yapımı oldukça basittir ve evde kolaylıkla hazırlanabilir. Taze ve mis gibi kokusuyla evinizi saran susamlı poğaçalar, aileniz ve misafirleriniz tarafından büyük bir keyifle karşılanır. Kendi mutfağınızda hazırlayacağınız susamlı poğaçalar, marketlerde satılanların tadından da öte bir lezzet sunar.
Susamlı Poğaça Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 100 gr margarin
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket maya
- 4,5 su bardağı un
Üzeri İçin
- 3 yemek kaşığı pekmez
- Susam
İç Malzemesi
- İsteğe göre beyaz peynir veya kaşar peyniri
Susamlı Poğaça Nasıl Yapılır?
- Mayayı ve şekeri bir bardak ılık suda bekletiyoruz. Diğer malzemeleri bir kaba alıp beklettiğimiz mayayı da koyup yoğuruyoruz.
- Un az gelirse üzerine biraz daha ilave edebiliriz.
- Yoğurduğumuz hamuru yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz.
- Mayalanan hamurdan bir parça alıp peynirli harcımızdan koyuyoruz.
- Üzerine pekmez sürdükten sonra bolca susam döküyoruz.
- Tepside 10-15 dakika mayalanmasını bekliyoruz.
- 150 derece fırında 35-40 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun!