Türk mutfağının zengin ve çeşitli lezzetlerinden biri olan Sıkmık, özellikle kırsal bölgelerde sıkça tüketilen geleneksel bir yemektir. İçeriğinde bulunan basit ve doğal malzemelerle hazırlanan bu yemek, hem doyurucu özelliğiyle hem de muhteşem tadıyla dikkat çeker. Özellikle kış aylarında sıkça tercih edilen Sıkmık, sofralara sıcaklık ve lezzet katar.
Sıkmık Yemeği, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde uzun yıllardır tüketilen geleneksel bir yemektir. Genellikle kırsal yaşamın bir parçası olan Sıkmık, basit ve ekonomik malzemelerle hazırlanmasıyla bilinir. Tarladan toplanan taze ürünlerin kullanıldığı bu yemek, geçmişten günümüze geleneksel tariflerle kuşaktan kuşağa aktarılmıştır.
Sıkmık Yemeği Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı salça
- 4-5 yemek kaşığı un
- 1 adet kuru soğan
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
Pişirme Sosu
- 1 çay bardağı iç yağ yoksa yağlı kıyma da olur.
- 1 fincan sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
- 3-4 yemek kaşığı erik ekşisi
Sıkmık Yemeği Nasıl Yapılır?
- Bulgurları yıkayıp bir tencereye alıyoruz.
- 1 su bardağı su eklediğimiz tencereyi ocakta ısıtıp ocağı kapatıyoruz.
- Kapağını kapattığımız bulgurların şişmesini bekliyoruz.
- İnce doğradığımız soğanları, yumurtayı, un. tuz, salça ve baharatları kabarıp ılımış bulgurların içine ekliyoruz.
- Karıştırdığımız malzemeleri yoğurmaya başlıyoruz. İyice yoğurmalıyız ki pişerken açılmasın.
- Yoğurma işlemi bittikten sonra çiğ köfte şeklinde sıkıp bir tepsiye diziyoruz.
- Pişirme tenceresine önce kıyılmış iç yağlarını atıp eritiyoruz.
- Daha sonra sıvı yağ ve salçayı ekleyip biraz kavurduktan sonra 4-5 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.
- Kaynayan suya sıkmıkları ekleyip 15-20 dakika pişiriyoruz.
- Pişirme işlemi bittikten sonra yemeğe erik ekşisi ekleyebiliriz.
- İsteğe göre sarımsaklı yoğurtla da servis edilebilir.
Afiyet olsun!