Vücut Direncini Artıran BesinlerVücut Direncini Artıran Besinler

Kışı iyice hissettiğimiz şu zamanlarda hastalıklarda kapımızı çalıyor. Dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmek vücut direncinin artmasına sebep olacağından hastalıklar da meydana gelmeyecektir.

Vücuda alınan hiçbir gıda maddesi tek başına yeterli olmadığından tüketilen gıdaları çeşitlendirmek oldukça büyük bir önem taşır. Çünkü vücuda alınan yiyeceklerin her birinde ayrı bir özellik vardır ve vücudun çalışmasında ki işlevleri de farklıdır. Vücudun çok daha güçlü bir direncinin olması için protein kaynaklı besinlerin yanında mutlaka sebze ve meyve de tüketmek gerekir. Ayrıca sebze ve meyvelerin yanında tam tahıllı yiyecekler, yoğurt, taze ve kuru meyvelerle çeşit yaparak tüketmekte vücut direnci için oldukça önemlidir. Bu besinlerin yanında su içmeyi de kesinlikle ihmal etmemek gerekir. Günde en az 2 – 2,5 litre su içmek alışkanlık haline getirilmelidir. Beslenmenin yanında vücudu egzersize de alıştırmak alınan kalori ve enerjinin yakılmasında etkili olacaktır. Haftanın her günü 30 dakika boyunca yapılacak olan egzersizler vücudun dengelenmesi için yeterli olacaktır. Şimdi de vücudun direncini arttıran besinlere şöyle bir göz atalım.

Pazı ve Ispanak

Bu sebzeler oldukça zengin bir lif yapısına sahiptir. A ve C vitaminleri yanında folat açısından da oldukça zengin olan ıspanak ve pazı düşük kaloriye sahiptir. Yalnız bu sebzelerin bilinmesi gereken bir özelliği vardır. Bu sebzelerin içinde kalsiyumu tutan ve böbrek taşı oluşumuna neden olan oksalat maddesi bulunmaktadır. Bundan dolayı bu sebzeleri hafif şekilde pişirdiğiniz zaman bu zararlı madde kalsiyumun serbestleşmesinden dolayı azalacaktır.

Kabak

Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kabakta, C ve B vitaminleri, pantotenik ve folik asit, potasyum ve karoten bulunmaktadır. Lif açısından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Yalnız kabağın kalorisi yüksek olduğundan tüketimine dikkat edilmelidir.

Enginar

Diğer bir lif kaynağı olan enginar, sindirim sisteminin en büyük yardımcısıdır. Özellikle safra yollarında oluşabilecek sorunları çözen bu besin, karaciğerin sağlıklı çalışmasına yardım eder. C vitamini deposu olan enginar vücut iltihaplarının önlenmesine karşı ve kolajen üretiminde oldukça önemli görevlere sahiptir.

Marul

Önemli bir sıvı kaynağı olan marul, düşük kalorisi ve sindirimi kolaylaştırması açısından oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Klasik normal marullarda yüksek oranda A vitamini ve birazda folat bulunmaktadır.

Şalgam

Kalorisi az olan şalgamda A, C ve K vitaminleri bolca bulunmaktadır.

Roka

Demir açısından oldukça zengin olan roka bitkisinde A, C ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum minerali de bulunmaktadır. Vücut direncinin artmasında ve kan hücrelerinin üretiminde rol alan demir mineralini barındırır.

Rezene

C vitamini ve potasyum, magnezyum ve bakır mineralleri açısından zengin bir içeriğe sahip olan rezene bitkisi, iltihaplanmayı durdurur, damarlarda oluşabilecek pıhtıları önler ve üst solunum yolları enfeksiyonlarında önemli bir kurtarıcı olarak bilinir.

Kereviz ve Havuç

Kerevizin düşük kalorisi ve yüksek bir lif potansiyeli vardır. Bunun yanında C vitamini açısından oldukça zengindir. Fosfor minerali içerir. Diş ve kemiklerin gelişiminde önemli bir role sahiptir. Güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Havuç dediğimiz zaman hemen aklımıza A vitamini gelir. Güçlü bir bağışıklık sistemi, sağlam gözler ve sağlıklı bir cilt için öncelikli besinlerden bir tanesidir.

Turunçgiller

Narenciye adı da verilen bu ürünler portakal, mandalina, limon, greyfurt, bergamot ve turunçtan oluşur. Yüksek oranda C vitamini içeren ve antioksidan etkisi olan turunçgiller vücudun kronik hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korunması için oldukça etkilidirler.

By Efna

Merhaba, ben Sude. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisiyim. Sanatın her alanında kendimi geliştirmek en büyük tutkum. Küçüklüğümden beri yaptığım resimler, birkaç senedir çaldığım gitar ve ukulele, sahnede sergilemekten çok hoşlandığım folklör gösterileri bunlardan birkaçı. Fırsat buldukça sizleri çeşitli konularda içeriklerle buluşturacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir